Cu un picior în groapă. Guvernul a împrumutat aproape 40% din cât a luat România de la FMI în 2009

Nu mai puţin de 4,697 miliarde de euro. Atât a împrumutat România în primele trei luni şi jumătate de guvernare PSD-ALDE, bani meniţi să acopere promisiunile din campanie şi să ţină cât de cât în frâu deficitul bugetar.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE. În replică, premierul Sorin Grindeanu a transmis că împrumuturile contractate sunt făcute pe termen lung, la costuri reduse.

"Este o practică în Uniunea Europeană. Ba mai mult decât atât, împrumuturile contractate acum de Guvern s-au făcut pe un termen lung, la costuri reduse şi în condiţii extrem de bune. De altfel, la cel mai bun randament istoric pentru România. Iar sumele pe care le-am obţinut - mare parte dintre ele - vor fi folosite la dezvoltare", a explicat Grindeanu, la citat de Agerpres.

* * *

Guvernul Grindeanu a împrumutat în primele trei luni şi jumătate de mandat 12,181 miliarde de lei şi 1,990 miliarde de euro, adică echivalentul a aproximativ 4,697 miliarde de euro, aproape 40% din cât a luat România de la Fondul Monetar Internaţional în anul 2009, dezvăluie Digi24.ro.

Ori de câte ori sunt întrebaţi din ce fonduri vor creşte pensiile şi salariile bugetarilor, mai marii PSD şi ALDE spun că sunt bani şi invocă deja mult prea uzatul refren "românii au votat pentru creşterea economiei, pentru mai mulţi bani în buzunarele lor". De partea cealaltă, analiştii fac analize peste analize şi lansează diverse avertismente, mai ales că încasările la buget se încăpăţânează să rămână mai mici decât prognoza pe hârtie, după cum admite chiar şeful ANAF.

Iar în tot acest timp, Guvernul se împrumută. A reuşit ca până acum, adică în doar trei luni şi jumătate, să se îndatoreze cu 4,697 miliarde de euro. Carevasăzică, cam 40% din împrumutul semnat cu FMI, la începutul crizei economice, de atât de criticatul Guvern Boc.

Practic, statul român se îndatorează tot mai mult, deşi guvernanţii se laudă constant cu creşterea economică (de unde şi argumentaţia că aceasta trebuie să se simtă în buzunarele românilor), iar cheltuielile cu investiţiile sunt tot mai mici.

Pentru ce se împrumută atunci statul tot mai mult? Pentru a acoperi promisiunile din campanie şi pentru a ţine cât de cât în frâu deficitul bugetar. Iar hora se va încinge şi mai tare în cazul în care liderii PSD şi ALDE vor merge până la capăt cu legea salarizării unitare în forma prezentată de Liviu Dragnea.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.