Cum afectează scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon încrederea pacienţilor în sistemul de sănătate?
Tot mai mulţi pacienţi refuză să se mai interneze la Spitalul Sfântul Pantelimon de teamă că vor muri pe patul de spital, acesta fiind un efect previzibil al scandalului deceselor suspecte produse la acea unitate medicală.
Potrivit lui Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj, soluţia este ca managementul să iasă în faţă, să îşi asume ceea ce este de asumat, să comunice actualizarea protocolelor, actualizarea mecanismelor de control pentru a da încredere pacienţilor şi lucrurile se vor corecta.
Redăm mai jos dialogul dintre rectorul UBB şi jurnalista Ioana Constantin de la B1TV:
Jurnalistă: Vedem că în ultima perioadă, de când au apărut toate aceste informaţii, numărul pacienţilor a scăzut cu aproape 30%, a pacienţilor care ajung la Spitalul Sfântul Pantelimon, şi vedem şi o reticenţă din partea acestora. Cum se explică şi dacă această temere este una întemeiată sau este mai degrabă creată artificial în opinia dumneavoastră?
Daniel David: Da, păi se întâmplă ceea ce aţi spus şi dumneavoastră. Oamenii dezvoltă unii reacţii de frică, alţii reacţii de îngrijorare puternică, ambele determinându-i oarecum să evite situaţia care le generează aceste răspunsuri emoţionale. Da?
Acum, sigur, de unde apar aceste lucruri? Sunt mai multe mecanisme psihologice, nu vreau să intru în detalii. Voi spune doar că unul ţine de ceea ce noi numim condiţionare, ca urmare a expunerii în spaţiul public, la informaţiile despre cazurile pe care le ştim, despre anchetele care au loc acolo.
Treptat, spitalul şi contextul spitalului devine un stimul condiţionat care generează aceste răspunsuri emoţionale negative. La asta se adaugă, sigur, şi gândurile, emoţiile negative pe care le au pacienţii legate de catastrofe. Adică au tendinţa unii să ducă negativul în catastrofă.
Acum, era de aşteptat acest lucru, ca urmare, repet, a expunerii publice, a discuţiilor din spaţiul public. Ce trebuie să facă managementul spitalului este să iasă treptat în faţă, să vorbească despre procedurile noi pe care le are, despre actualizarea protocoalelor, şi în timp, acest lucru, această teamă, sunt convins că va dispărea dacă pacienţii vor vedea deschidere şi profesionalism din partea managementului spitalului.
Jurnalistă: Pe de altă parte, exact aşa cum bine observaţi şi dumneavoastră, ar trebui să iasă conducerea spitalului cu o reacţie tocmai în privinţa aceasta şi vedem că întârzie. Oare aceste întârzieri nu duc la o creare şi mai mare de teamă?
Daniel David: Da, probabil că şi ei sunt surprinşi şi nu au nici training-ul necesar pentru a face faţă acestor situaţii. Nu uitaţi că de multe ori managerii şi cei din conducerea spitalului sunt medici, nu sunt neapărat specialişti de ştiinţe sociale, ceea ce poate să fie o greşală ca oarecare măsură la nivel de management şi nu ştiu cum să reacţioneze.
De aceea, repet, sfatul meu este acesta. Ieşit în faţă, asumat ceea ce este de asumat, comunicat actualizarea protocolelor, actualizarea mecanismelor de control pentru a da încredere pacienţilor şi lucrurile se vor corecta. De ce nu o fac? N-am de unde să ştiu, dar sper să o facă în următoarele zile.
Jurnalistă: În opinia dumneavoastră, credeţi că ceea ce s-a întâmplat acum vine cu o teamă de sistemul medical? Pentru că ştim că oricum erau probleme şi percepţia asupra sistemului medical nu era foarte bună nici înainte.
Acum mai avem şi această premieră desigur, menţionez, până la o decizie definitivă a instanţei se beneficiază în continuare de prezumţia de nevinovăţie.
Însă, va fi o chestiune de durată până când oamenii ar putea să-şi înfrângă teama de sistemul medical în acest context, după acest episod, sau s-ar putea stinge totul cât mai rapid?
Daniel David: Păi dacă se clarifică acest caz şi alte cazuri, pentru că mai apar în orice sistem medical, din orice lume apar probleme în practica medicală. Important este cum le tratezi.
Dacă pacienţii observă că le tratezi transparent, cu celeritate, adică răspunzi rapid, după seturi, hai să spun aşa, de bune practici, pe care le găseşti şi în cele mai mari spitale la nivel internaţional, asta nu afectează încrederea pacienţilor în sistemul de sănătate.
Problema este că noi, de multe ori, nu ştim să avem aceste reacţii caracterizate de cele trei lucruri. Transparenţă, celeritate şi raportare la practici internaţionale.
Deci nu cred că fenomenul se va accentua, mai ales că sunt insule de excelenţă. Şi multe zone de excelenţă medicală în ţara asta şi probabil că după ce se va clarifica acest lucru, şi dacă managementul spitalului Pantelimon va ieşi în faţa asumându-şi principii de modernizare, de ghiduri, de control mai rigoros, eu cred că vom trece peste acest moment.
Sigur, asta nu înseamnă că nu o să mai apare astfel de fenomene, dar trebuie să le vedem după mine la un nivel aşa mai punctual.