"Cum să ne imaginăm că ţara va fi păzită de un penal?" - Iohannis nu va nominaliza un premier certat cu legea

Chiar şi agenţilor de pază li se cere, la angajare, să nu fie penali, cu atât mai mult un premier care "va păzi" ţara trebuie să aibă un cazier curat, a explicat Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, miercuri, ideea că nu va numi un premier penal după alegerile parlamentare din decembrie, idee care a generat critici din partea PSD.

"Haideţi să luăm chestiunea penală. Am citit că se fac angajări pentru paznici. De fiecare dată când se angajează agenţi de pază, prima condiţie e să nu aibă cazier, adică să nu fie penal. Cum să ne imaginăm că ţara va fi păzită de un penal? Este o condiţie minimală, la care nu voi renunţa. Ca preşedinte, nu am o problemă cu vreun partid.

Am însă probleme cu oameni care n-ar trebui să fie în primul rând, dar se erijează în conducători. Am făcut acest anunţ din timp, ca partidele să se pregătească, astfel încât să nu avem probleme după alegeri", a declarat Iohannis la Adevărul Live, întrebat dacă îşi menţine hotărârea de a nu numi un premier cu probleme penale şi dacă ia în calcul nominalizarea domnului Dragnea - care, reamintim, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare şi are un nou dosar pe rol.

De asemenea, Iohannis a mai remarcat că unele partide şi-au scos penalii cu totul de pe listele pentru Parlament, în timp ce alţii nu au dorit să facă acest lucru.

Totodată, întrebat ce se poate face pentru a se stopa atacurile penalilor contra justiţiei, Iohannis a opinat că penalii trag propriile partide în jos iar discursurile lor populiste nu mai păcălesc pe nimeni:

"Eu citesc aceste atacuri într-o cheie foarte simplă: unii oameni sunt urmăriţi penal şi se tem de justiţie. Răspunsul lor a fost să atace instituţiile care se ocupă de ei. Aşa citesc eu atacurile la justiţie şi la unii magistraţi. Aceşti oameni nu greşesc profund numai pentru cariera lor. În loc să înţeleagă că societatea doreşte partide curate, au devenit foarte nervoşi pentru că justiţia, dreptatea se apropie de ei şi îi descoperă.

Aceşti oameni nu-şi dau seama că trag propriile partide în jos. Eu citesc aceste atacuri într-o cheie foarte simplă: unii oameni sunt urmăriţi penal şi se tem de justiţie. Indiferent cât de belicos ar fi discursul lor, nu mai reuşesc să păcălească pe nimeni. Sunt nişte persoane urmărite penal, care atacă Justiţia crezând că se pot apăra", a declarat preşedintele Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne