Cum să ne readucem metabolismul la o stare normală

Fructe
Fructe (Shutterstock)

Foarte adesea, diminuarea aportului de calorii şi antrenamentele fizice regulate nu sunt suficiente pentru a ţine sub control creşterea greutăţii corpului. În realitate, metabolismul organismului uman depinde de multe procese imperceptibile, foarte importante. Detoxifierea şi radicalii liberi, precum şi catalizarea proceselor biochimice – toate aceste elemente joacă un rol crucial în acest sens. Am decis să redăm în termeni simpli de ce anume trebuie să ţinem cont atunci când încercăm să ne menţinem procesele metabolice la un nivel normal şi să nu le perturbăm continuu într-un mod grav.

Toxine

Toxinele pot pătrunde în organism nu numai din plasticul ieftin sau gazele de eşapament emise de automobile. Multe toxine, cum ar fi halogenii (brom, clor, fluor) se găsesc în pesticide, materiale plastice, produse de patiserie, băuturi răcoritoare, medicamente, substanţe antipiretice şi multe alte produse, putând provoca tulburări endocrine severe. Acest lucru le face periculoase pentru metabolismul nostru, deoarece concurează pentru unii şi aceiaşi receptori folosiţi de organism pentru a capta iodul.

Trebuie să consumăm mai multe fructe şi legume naturale, pe care e necesar să le spălăm intens în prealabil pentru a elimina pesticidele. Este important, de asemenea, să evităm păstrarea apei şi a produselor alimentare în plastic. Se recomandă folosirea recipientelor din sticlă sau vase din ceramică, care sunt inofensive pentru sănătate. Cel mai bine este să consumăm pâine naturală din făină neprelucrată şi cereale integrale şi să evităm băuturile carbogazoase.

Minerale

Mineralele (calciu, magneziu, cupru, zinc) sunt indispensabile pentru toate ţesuturile corpului nostru şi joacă un rol vital în calitate de electroliţi, controlând sarcina electrică. Această sarcină este necesară pentru producerea metabolismului în celule, absorbţia substanţelor nutritive şi eliminarea toxinelor. Un aport suficient de minerale previne acumularea umidităţii şi inflamaţiei, asigurând echilibrul acido-bazic. Mineralele ajută la protejarea organismului împotriva toxinelor radioactive.

Enzime

Enzimele participă la toate procesele metabolice şi acţionează în calitate de catalizatori. Unii specialişti sunt de părere că enzimele proteolitice, responsabile pentru scindarea proteinelor, au capacităţi puternice de luptă împotriva cancerului. Studiile arată că lipaza care scindează grăsimile, poate accelera arderea lor.

Dacă menţinem un regim alimentar echilibrat, organismul produce propriile sale enzime. Deficienţa enzimelor apare adesea atunci când consumăm produse alimentare procesate. În plus, odată cu înaintarea în vârstă, capacitatea organismului de a sintetiza enzime scade. Crudităţile conţin toate enzimele necesare pentru a fi digerate.

Vitamine

Vitaminele sunt implicate în numeroase procese metabolice: de la producerea energiei şi până la regenerarea ţesuturilor. Una dintre principalele funcţii ale vitaminelor este de a proteja organismul împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi şi a toxinelor, care sunt produse secundare ale metabolismului. Vitaminele şi mineralele lucrează împreună. Deficitul de vitamine face organismul vulnerabil la radicali liberi, boli şi îmbătrânire.

Probiotice

Probioticele conţin bacterii care trăiesc în intestinele noastre. Ajută la digestie şi inhibă răspândirea bacteriilor periculoase, care pot provoca infecţii. Probioticele ajută la digestia proteinelor şi neutralizarea toxinelor care se formează din acestea.

Fitonutrienţi

Fitonutrienţii reprezintă compuşi naturali din plante, benefici pentru organismul uman. Acestea includ diferite polizaharide, steroli, saponine, lactone, clorofila, care sprijină în mod activ anumite procese metabolice.

Cafeaua şi ceaiul negru sunt cele mai populare băuturi cu efect de stimulare. Ceaiul verde este un stimulent uşor, dar conţine antioxidanţi puternici (polifenoli).

Plantele sunt o sursă importantă de fitonutrienţi, care au fost folosite timp de milenii pentru a ajuta oamenii să se vindece de boli şi să prevină apariţia acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură