Cum se mută rapid o bază ştiinţifică din Antarctica pentru a evita prăbuşirea într-o crevasă (video)

Baza Halley este situată pe suprafaţa unui gheţar plutitor, Brunt Ice Shelf, şi a trebuit să fie mutată datorită unui pericol real: acela de a cădea în ocean.

Baza Halley VI Research Station
Baza Halley VI Research Station (skyalert.mx)

Din cauza pericolului reprezentat de prezenţa unei fisuri, se închide programul de cercetare britanic British Antarctic Survey (BAS) şi baza Halley VI Research Station.

Pentru mutarea celor opt module ale bazei Halley VI Research Station, care se află pe acelaşi sit din 2012 – module al căror design futurist le înlesneşte deplasarea, fiind montate pe picioare hidraulice cu schiuri – s-au utilizat tractoare care le-au tractat pe o lungime de 23 kilometri, amplasându-le într-o nouă poziţie, mai spre interiorul continentului. Relocarea modulelor a durat 13 săptămâni şi s-a încheiat cu succes în luna februarie 2017.

Gigantica crăpătură de 40 km din Antarctica, care a obligat la mutarea bazei ştiinţifice britanice

Imaginile luate de o dronă arată o fisură vastă şi profundă, care s-a format în Antarctica şi se extinde pe aproximativ 40 km. Ruptura gheţii a fost descoperită pe banchiza de gheaţă Brunt Ice Shelf, la 31 octombrie 2015.

Potrivit autorităţilor de la BAS, personalul de bază nu a fost pus în pericol. „Schimbările în gheaţă, în special apariţia unei fisuri noi, prezintă un peisaj glaciar complex. Acest lucru înseamnă că oamenii de ştiinţă de la BAS nu sunt în măsură să prezică cu certitudine ce se va întâmpla pe banchiza de gheaţă în timpul iernii antarctice care vine”, a declarat organizaţia.

„Ca măsură de precauţie, BAS îşi va retrage oamenii înainte de începutul iernii.”