Cum se poate vota duminică, la alegerile parlamentare

(BORIS HORVAT / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
07.12.2012

Cei peste 18,2 milioane de români cu drept de vot se vor putea prezenta duminică la urne numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul şi numai pe baza cărţii de identitate.

Cetăţenii nu vor putea folosi cărţile de alegător. La secţiile de votare nu se vor putea prezenta pentru a-şi alege candidaţii debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale prin hotărâre judecătorească definitivă.

Fiecare alegător are dreptul, conform legii, la un singur vot pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi la un singur vot pentru alegerea celor din Senatului. Votul se va exprima personal, este secret şi nimeni nu are voie să controleze votul unei persoane.

Nimeni nu trebuie să exercite presiuni asupra unui alegător pentru a-l determina pe acesta să participe sau să nu participe la alegeri sau să voteze cu un anumit candidat.

Alegeri pe colegii

Deputaţii şi senatorii se aleg în colegii uninominale, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Un deputat va reprezenta în Parlament 70.000 de locuitori, iar un senator 160.000 de locuitori. Au fost stabilite 315 colegii de deputat şi 137 colegii de senator, corespunzător numărului senatorilor şi deputaţilor care vor fi aleşi.

Numărul colegiilor uninominale pentru Camera Deputaţilor şi Senat se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare, la care se adaugă un colegiu de deputat, respectiv de senator pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare.

Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi vor exercita dreptul de vot la una dintre secţiile de votare din ţara în care stau. Este vorba despre 441.769 de alegători care sunt aşteptaţi duminică la urne. Urnele speciale nu vor putea fi utilizate la secţiile de votare din străinătate la alegerile din 9 decembrie.

În total, au fost înfiinţate 18.762 secţii de votare, dintre care 306 vor funcţiona în cele patru colegii de deputat şi două colegii de senator din străinătate. În cele 42 de circumscripţii din ţară vor funcţiona, pentru scrutinul de duminică, 18.456 secţii de votare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor