Cum se pot măsura fulgerele şi pentru cât timp?

Îmbunătăţirile în detectarea şi monitorizarea acestor evenimente extreme ne vor ajuta să îmbunătăţim siguranţa publică.
Fulgere
Fulgere (Facebook)

Experţi ai Organizaţiei Mondiale de Meteorologie (OMM) au stabilit care sunt recordurile mondiale în ceea ce priveşte distanţa şi durata unui singur fulger, în Oklahoma (SUA) şi respectiv în sudul Franţei.

Un fulger în Oklahoma, în 2007, a acoperit o distanţă pe orizontală de 321 de kilometri. Descărcările electrice disruptive (trăsnete) care s-au abătut asupra sudului Franţei, în 2012, au durat în mod continuu 7,74 secunde, conform avizului comisiei de evaluare.

"Fulgerul este un risc meteorologic important care în fiecare an ia multe vieţi", a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. "Îmbunătăţirile în detectarea şi monitorizarea acestor evenimente extreme ne vor ajuta să îmbunătăţim siguranţa publică."

Este prima dată când fulgerul a fost inclus în Arhiva de fenomene meteorologice şi climatice extreme a Comisiei Climaterice a OMM, care documentează date extreme de căldură, frig, viteza vântului, ploaie şi alte evenimente, la nivel mondial.

Îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte tehnicile de teledetecţia fulgerelor au permis să se observe, ca niciodată până acum, caracteristicile acestora.

Comisia de evaluare a stabilit care este fulgerul cel mai lung, folosind distanţa ortodromică între diferite surse de fulgere, detectate în mod individual prin intermediul Very High Frequency (VHF). Evenimentul a avut loc la 20 iunie 2007, în statul Oklahoma.

Comitetul a stabilit, de asemenea, care este cea mai lungă durată a unui singur fulger dintr-un singur eveniment, care a durat continuu 7,74 secunde, la 30 august 2012, în regiunea Coastei de Azur, Franţa.

"Această cercetare scoate în evidenţă faptul că, datorită îmbunătăţirilor tehnologice continue şi analizelor de meteorologie şi climatologie, experţii pot monitoriza şi detecta evenimente meteorologice, cum ar fi fulgere specifice, cu mult mai multe detalii decât în trecut", a precizat într-un comunicat Randall Cerveny, şeful Comisiei Climaterice a OMM.

Ca parte a evaluării sale, Comisia a convenit în unanimitate că definiţia formală existentă de "descărcări de trăsnete" trebuie să se adapteze la o "serie de procese electrice care au loc în mod continuu", în loc de intervalul anterior stabilit "pe secundă". Această modificare se datorează faptului că tehnologia şi analizele s-au îmbunătăţit până la punctul în care experţii pot detecta şi monitoriza fulgere individuale cu o viaţă mult mai lungă decât o singură secundă.

Mai multe informaţii: World Meteorological Organization, WMO rules on longest distance and longest duration lightning flashes , 16 septembrie 2016, revista online American Meteorological Society (AMS), WMO World Record Lightning Extremes: Longest Reported Flash Distance and Longest Reported Flash Duration

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură