Cum se prepară sănătos cartofii

Cartofi la cuptor
Cartofi la cuptor (Facebook)

Cartofii sunt o sursă importantă de potasiu, fibre şi vitamina C, dar multe dintre reţetele populare de preparare a acestor alimente aduc mai multe deservicii decât beneficii organismului nostru, susţin specialiştii. Cartofii prăjiţi reprezintă, cu siguranţă, mâncarea preferată a tuturor copiilor, dar şi a oamenilor mari. Din păcate, cartofii prăjiţi nu fac tocmai bine sănătăţii corpului nostru, deoarece conţin foarte multe toxine, care afectează anumite organe, precum ficatul sau inima. Aşadar, dacă vă plac foarte mult cartofii şi nu îi puteţi scoate din alimentaţia zilnică, trebuie să învăţaţi să preparaţi reţete de cartofi care să nu vă afecteze organismul.

Cum se prepară sănătos cartofii. De ce este cartoful important în alimentaţie?

- face parte din grupa alimentelor amidonoase (carbohidraţi complecşi). Preparat şi combinat corect are valoare nutritivă ridicată;

- este o sursă bună de potasiu, conţine fosfor, acid folic, vitaminele A, B2, B6, vitamina C (care este distrusă la temperaturi mari de preparare);

- îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor şi stomacului;

- are proprietăţi antibiotice (sucul), scade tensiunea arterială şi tratează ulcerul, gastritele;

- nu îngraşă (contrar folclorului pasionaţilor de diete la modă);

- ameliorează tusea uscată (inhalaţii cu aburi din fiertura de cartofi);

- retrage umflăturile pleoapelor (aplicaţii externe);

- calmează pielea arsă şi insolaţia (cataplasme).

Cum se prepară sănătos cartofii. Păstrarea lor în condiţii optime

Cartofii noi pot fi păstraţi în frigider timp de o săptămână, însă cartofii maturi trebuie ţinuţi în cămară, beci sau alt loc uscat, întunecos şi răcoros.

Atunci când cartofii “vechi” sunt ţinuţi în frigider (pentru a nu încolţi), amidonul se transformă în zaharuri şi creşte cantitatea de solanină, devenind dăunători.

Cumpăraţi cantităţi mai mici şi întotdeauna fără părţi negre pe coajă, fără coajă verde sau urme de încolţire. Cartofii de la supermarket sunt de regulă trataţi împotriva încolţirii la raft – preferabil este să-i cumpăraţi de la piaţă sau ferme bio.

Este de preferat să fie ţinuţi cartofii într-un săculeţ care să fie departe de razele soarelui. Nu aşezaţi niciodată sacul cu cartofi lângă ceapă. Aceştia mucegăiesc mult mai repede.

Cum se prepară sănătos cartofii.

Reputaţia cartofilor care îngraşă vine, probabil, de la faptul că au un indice glicemic mare, ce aruncă în aer nivelul de zahăr din sânge, potolind foamea pe termen scurt.

Cartofii au, întradevar, un indice glicemic mare, dar acest lucru nu înseamnă cu sunt nesănătoşi sau nu sunt săţioşi. În plus, studiile publicate în “European Journal of Clinical Nutrition” “dau” cartofii drept alimentele cu cel mai mare grad de saţietate.

Cartofii fierţi sau copţi şi răciţi nu îngraşă, deoarece amidonul se transformă prin retrogradare într-o formă glucidică rezistentă, asemănătoare fibrelor alimentare benefice, stimulând totodată şi creşterea ratei metabolismului bazal cu circa 20%. Astfel, putem mânca cartofi, desigur cu moderaţie şi conform principiilor crononutriţiei şi asocierii alimentelor, fără să ne îngrăşam.

Pentru a putea beneficia din plin de proprietăţile cartofilor, portalul de sănătate medicinenet.com vă sugerează patru modalităţi sănătoase de preparare, acceptate de Academia Americană de Nutriţie şi Dietetică.

1. Cartofi la cuptor

Gătiţi cartofii la cuptor, iar după ce s-au copt adăugaţi smântână degresată sau cu puţină grăsime, brânză rasă, arpagic sau broccoli.

2. Cartofi prăjiţi

Tăiaţi cartofii pai, sau rondele subţiri, stropiţi-i cu puţin ulei de măsline şi puneţi-i la cuptor pentru a vă prepara o porţie sănătoasă de cartofi prăjiţi.

3. Cartofi în coajă

Tăiaţi fiecare cartof pe jumătate şi îndepărtaţi o parte din pulpă. Stropiţi-i apoi cu puţin ulei de măsline, presăraţi puţină boia de ardei şi puneţi-i la cuptor.

4. Cartofi sote

Tăiaţi cartofii cubuleţe şi preparaţi-i sote cu ceapă şi ardei roşu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.