Curcumina este eficientă în reducerea factorilor de risc cardio-metabolici [Studiu]

Curcumina (Captură foto)
Zrinka Peters
30.08.2024

Curcumina este bine cunoscută pentru beneficiile sale extinse asupra sănătăţii, în special pentru proprietăţile sale antioxidante şi antiinflamatorii. Un polifenol (un compus chimic din plante care oferă beneficii specifice pentru sănătate) găsit în turmeric, curcumina este responsabilă în primul rând de culoarea sa galben vibrant şi este utilizat pe scară largă în bucătăriile indiană şi asiatică.

În ciuda numeroaselor afirmaţii privind capacitatea curcuminei de a ajuta la ameliorarea problemelor de sănătate, inclusiv o varietate de afecţiuni ale pielii, artrită, sindrom metabolic, boli de inimă, depresie şi altele, obţinerea tuturor beneficiilor sale poate fi o provocare. Curcumina are o biodisponibilitate şi o solubilitate reduse şi este eliminată rapid din organism.

Beneficiile potenţiale ale curcuminei pentru sănătate, împreună cu progresele în cercetarea care explorează modalităţi de creştere a biodisponibilităţii curcuminei, au inspirat cercetătorii tailandezi să studieze efectul curcuminei asupra aterosclerozei la pacienţii cu diabet de tip 2 şi obezitate.

Ateroscleroza este o întărire a arterelor ca urmare a acumulării de plăci, iar complicaţiile care rezultă din ateroscleroză (de exemplu, atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale) sunt principala cauză de deces la nivel mondial.

Studiul

Studiul randomizat, controlat cu placebo, dublu-orb, publicat în revista Nutrients luna trecută, a împărţit 227 de participanţi în două grupuri de dimensiuni aproximativ egale. Un grup a luat şase capsule de curcumină pe zi (două capsule de 250 miligrame după mese, de trei ori pe zi, pentru un total zilnic de 1.500 mg), în timp ce celălalt grup a luat un placebo.

Participanţii au fost testaţi la zero, trei, şase, nouă şi 12 luni pentru indicatorii activităţii antieterogene, inclusiv viteza undelor pulsului (PWV), precum şi mai mulţi factori de risc cardiometabolici, inclusiv colesterolul total, trigliceridele şi acidul uric. Au fost înregistrate nivelurile de citokine proinflamatorii, precum şi nivelurile de proteină C reactivă cu sensibilitate ridicată (pentru a evalua inflamaţia sistemică).

Rezultatele au arătat îmbunătăţiri semnificative pentru participanţii care au primit suplimente de curcumină în fiecare dintre domeniile în care au fost colectate date. Viteza undelor de puls, care măsoară rigiditatea arterială şi este considerată a fi un predictor pentru evenimentele cardiovasculare adverse, a fost semnificativ mai scăzută în grupul tratat cu curcumină la trei, şase, nouă şi 12 luni decât în grupul de control cu placebo.

Nivelurile de colesterol lipoproteic cu densitate mică, colesterol lipoproteic cu densitate mică, colesterol lipoproteic cu densitate mare, trigliceride şi acid uric au fost, de asemenea, semnificativ mai scăzute în grupul tratat cu curcumină la trei, şase, nouă şi 12 luni.

Măsurătorile circumferinţei taliei, grăsimii corporale totale şi grăsimii viscerale au fost semnificativ mai mici în grupul curcumin decât în grupul placebo la vizitele de şase, nouă şi 12 luni. Rezistenţa la insulină a fost, de asemenea, redusă semnificativ în grupul tratat cu curcumină.

Autorii studiului au concluzionat: "Curcumina a redus în mod semnificativ PWV, fundamentând rolul său în atenuarea rigidităţii arteriale şi a riscului potenţial de boli cardiovasculare". Aceştia au înregistrat, de asemenea, o reducere a proteinei C reactive de înaltă sensibilitate, "un marker asociat cu inflamaţia şi riscul cardiovascular", după trei luni. Rezultatele pozitive în rândul mai multor factori de risc evidenţiază rolul potenţial al curcuminei în sănătatea cardiometabolică.

Cercetătorii au continuat: "Aceste efecte multi-ţintă şi utilizarea istorică subliniază importanţa produselor naturale în crearea unor tratamente eficiente şi holistice pentru bolile metabolice". Nu au fost observate efecte adverse grave în rândul grupului tratat cu curcumină.

Găsirea măsurii potrivite

Ca supliment natural, uşor accesibil şi ieftin, cu un profil de siguranţă solid, curcumina oferă un posibil sprijin în menţinerea sau îmbunătăţirea sănătăţii cardiometabolice. Deşi doza utilizată în acest studiu a fost de 1.500 mg pe zi, alte studii au demonstrat că doze de până la 8.000 mg pe zi au fost bine tolerate. Cu toate acestea, unele persoane trebuie să dea dovadă de prudenţă atunci când se gândesc dacă suplimentele cu curcumină le pot fi de ajutor.

Dr. Bhaskar Semitha, cardiolog şi chirurg cardiotoracic, a declarat pentru Epoch Times: "Este esenţial să discutaţi despre suplimentele de curcumină cu medicul dumneavoastră înainte de a începe, mai ales dacă aveţi CVD (boli cardiovasculare) şi luaţi medicamente. În timp ce curcumina are, în general, un profil de siguranţă bun, există unele consideraţii pentru pacienţii cu CVD care iau medicamente".

"Curcumina poate interacţiona cu anumite medicamente, inclusiv anticoagulantele (de exemplu, Warfarina) şi medicamentele antiplachetare (de exemplu, Clopidogrel). Acest lucru ar putea creşte riscul de sângerare. Curcumina ar putea [de asemenea] interfera cu absorbţia unor medicamente CV, reducând potenţial eficacitatea acestora", a spus Semitha. "Dacă medicul dumneavoastră aprobă curcumina, este recomandabil să începeţi cu o doză mică şi să monitorizaţi orice efecte secundare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor