Curiozity: imagini panoramice într-un câmp de dune de pe Marte


Robotul Curiosity al NASA
Robotul Curiosity al NASA (Captură web)

Această panoramă la 360 de grade a fost luată de camera foto (MastCam) a roverului Curiosity al NASA şi arată o parte dintr-o zonă numită Dunele din Bagnold, care se ăntind mai mulţi kilometri pe Marte.

Locaţia numită „Ogunquit Beach“ se află la marginea de nord-vest, în partea de jos a Muntelui Sharp. Punctele de interes includ ondulaţii de dune şi fundul de rocă format din sedimente depuse în lacuri cu milioane de ani în urmă.

Din februarie-aprilie 2017 roverul Curiosity a examinat dune de nisip liniare pentru a le compara cu dunele în formă de semilună găsite în 2015 şi 2016 în timpul unei investigaţii.

Panorama a fost creată din 115 imagini individuale achiziţionate în perioada 24-25 martie 2017, în timpul zilei de muncă marţiane - cu numărul 1.647- a roverului Curiosity pe Marte. O zi pe Marte, numită uneori Sol, durează cu aproximativ 40 minute mai mult decât ziua de pe Pământ.

Surse: NASA: Textures Where Curiosity Rover Studied a Martian Dune, NASA: Panorama with Active Linear Dune in Gale Crater, Mars