Cutremurul din Nepal: Numărul morţilor se ridică la peste 3.200

Cladiri prăbuşite şi avariate din Kathmandu.
Cladiri prăbuşite şi avariate din Kathmandu. (Captură Foto)

Numărul morţilor provocat de cel mai devastator cutremur de pământ din Nepal din ultimii 80 de ani a crescut luni la 3.218, la două zile după ce masivul cutremur a lovit naţiunea himalaiană şi a lăsat zeci de mii de oameni speriaţi şi fără adăpost, susţine Boston Globe.

Grupurile umanitare au primit primele veşti din satele montane izolate – rapoarte care au sugerat că multe comunităţi situate pe pantele montane au fost devastate sau se luptă să supravieţuiască.

Din cauza alunecărilor de teren, echipele de salvare nu au putut folosi potecile de munte pentru a ajunge la persoanele sinistrate, a declarat Prakash Subedi, oficial districtual din regiunea Gorkha, unde a fost epicentrul cutremurului.

Pentru moment, se pare că singura cale de acces va fi cu elicopterul.

“Sate precum acestea sunt în mod normal afectate de alunecări de teren dar nu este ceva obişnuit ca sate întregi de 200, 300 până la 1.000 de oameni să fie complet acoperite de avalanşe de bolovani”, a declarat Matt Darvas, membru al grupului umanitar World Vision.

Cutremurul de pământ de sâmbătă, care a avut o magnitudine de 7,8 grade, s-a soldat cu distrugeri materiale în Kathmandu şi satele mici de pe pantele muntelui Everest şi a declanşat o avalanşă care a îngropat o parte din tabăra de bază plină cu alpinişti străini care se pregăteau să urce pe vârf. Cel puţin 18 oameni au murit acolo şi peste 60 au fost răniţi.

Komal Singh Bam, inspector general adjunct al poliţiei, a declarat luni că numărul victimelor a crescut la 3.128, dar nu a oferit alte detalii. Pe lângă cei 18 oameni confirmaţi morţi la tabăra de bază de pe Everest, alţii 61 au fost ucişi în ţara vecină India. China a raportat că 20 de oameni au murit în Tibet. De asemenea, în avalanşa de pe Everest şi-a pierdut viaţa şi directorul executiv al companiei Google Dan Fredinburg, în vârstă de 33 de ani.

Centrul istoric din Kathmandu, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, a fost distrus în acest cutremur. Ruinele faimosului turn Dharhara, datând din 1832, reprezintă imaginea dezolantă a distrugerilor provocate de cutremur, susţine Agerpres.

Administratorul şef din Kathmandu, Ek Narayan Aryal, a declarat că sunt livrate corturi şi apă în 10 locaţii din Kathmandu, adăugând că replicile cutremurului încă provoacă frică şi nesiguranţă.

"Au fost aproximativ 100 de cutremure şi replici, ceea ce a făcut ca eforturile de salvare să fie dificile”, a declarat acesta.

Zeci de mii de oameni şi-au petrecut noaptea dormind în parc sau pe un teren de golf. Alţii au campat în pieţe deschise, printre clădirile crăpate sau dărâmate.

Kathmandu este format dintr-o “colecţie” de clădiri de apartamente mici din cărămidă şi prost construite. Dar, în afara celor mai vechi cartiere, în Kathmandu s-a prăbuşit şi un numărul mic de structuri moderne.

Lucrătorii umanitari au avertizat că situaţia ar putea fi chiar mai gravă în apropierea epicentrului. Observatorul Geologic al SUA a declarat că acest cutremur s-a concentrat în apropiere de Lamjung, la aproximativ 80 km nord-vest de Kathmandu.

Primele naţiuni care au răspuns la această tragedie au fost vecinii Nepalului – India, China şi Pakistan, care se luptă pentru influenţă asupra naţiunii izolate. Nepalul rămâne apropiat de India, cu care împărtăşeşte adânci legături politice, culturale şi religioase, conform Boston Globe.

Alte ţări care au trimis ajutoare duminică sunt SUA, Canada, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Polonia, Italia, Israel şi Singapore. De asemenea, Uniunea Europeană a anunţat că trimite Nepalului 3 milioane de euro pentru a ajuta naţiunea să depăşească această tragedie.

“Am mobilizat toate mijloacele pentru situaţii de urgenţă pentru a ajuta supravieţuitorii şi autorităţile după această tragedie. Este mare nevoie de echipe medicale şi de provizii”, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Cutremurul de pământ din Nepal are loc la scurt timp după ce China a anunţat că plănuieşte să sape un tunel de cale ferată pe sub Everest către naţiunea nepaleză. Oficialii chinezi au anunţat că tratativele sunt în desfăşurare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.