"Da, suntem cerşetori!" - români din Diaspora către 'Luceafărul Huilei' şi 'Tribun'

Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)

"Da, suntem cerşetori!", răspunde un grup de români din diaspora insultelor lansate în spaţiul public de Miron Cozma, cel ce i-a călăuzit pe mineri din Valea Jiului până în piaţa Universităţii, să bată studenţi, şi de poetul roşu, Corneliu Vadim Tudor, fondatorul ziarului de linşaje media, România Mare.

Prin intermediul unei scrisori deschise, românii acuzaţi de Vadim şi de Cozma că au fost plătiţi pentru votul lor, le reamintesc celor doi că cei plecaţi din ţară fie ei cerşetori, căpşunari, doctori, constructori, ciobani, academicieni, artişti sau instalatori s-au prezentat la vot pentru o Românie sănătoasă, curată, în care politica să se facă fără bâte, fără victime spitalizate şi decese, fără sloganuri precum moarte intelectualilor, fără instigare la ură, fără remarci discriminatorii, fără agresivitate.

Redăm integral scrisoarea remisă redacţiei Epoch Times:

"Am înţeles că am fost făcuţi cerşetori, pentru că am vrut să ne exercităm dreptul de vot. Am mai auzit că am fost plătiţi, s-au făcut menţiuni cu privire la sumele exacte. Am vrea să răspundem acestor afirmaţii, făcute în spaţiul public, de către persoane publice, reprezentanţi ai unor partide politice, respectiv domnii Corneliu Vadim Tudor şi Miron Cozma, cu următoarele precizări:

Da, suntem cerşetori. Din dexul cel de toate zilele citire, dragi iubitori de neam şi de limba română, termenul de cerşetor se referă la acele persoane care, pentru a-şi procura cele necesare traiului, cer. Noi ne-am gândit îndelung şi am realizat că putem fi asimilabili cu uşurinţă respectivei categorii, pentru că cerem, chiar în mod insistent, unele lucruri, absolut indispensabile unui trai decent, al nostru sau al celor din ţară, prin urmare solicităm domnilor Corneliu Vadim Tudor şi Miron Cozma, cu respectul de adresare cuvenit oricărei fiinţe umane, următoarele:

  • să faceţi un efort de conştiinţă şi de viziune politică, pe care pretindeţi că le aveţi, şi să primeniţi spaţiul public de apariţiile şi mesajele dumneavoastră ofensatoare, instigatoare la ură şi discriminare. Dacă iubiţi România ştiţi, cu siguranţă, că are nevoie de un mediu politic sănătos, echilibrat, populat de oameni care ne reprezintă, atât pe cei din ţară, cât şi pe cei din străinătate. Haideţi, curaj, noi nu v-am cerut de mâncare, de citit sau vreo cană de apă cât am stat la rând, ne-am adus de acasă. În virtutea aceluiaşi exerciţiu elementar de subzistenţă, cu strictul necesar, pe care îl practică cerşetorii de respect şi democraţie, vă încurajăm să vă faceţi bagajul minim, orice ar însemna acest lucru, şi să porniţi într-o călătorie care să ne scutească de ură şi de ipocrizie.

  • mai cerem, în mod insistent, să demonstraţi, cu probe serioase, afirmaţiile privitoare la faptul că am fost plătiţi ca să ne exercităm dreptul de vot. Vrem nume ale celor care au primit, ale celor care au dat bani, în ce scop, la care secţii de vot, mărturii, înregistrări, hârtii, semnături, aşa cum am furnizat noi, şi o vom face în continuare, pentru DNA, cu scopul de a proba încălcarea flagrantă şi cu rea intenţie a dreptului de vot în diasporă. În caz contrar, probabil că ştiţi despre consecinţele juridice ale unor declaraţii cu caracter defăimător în spaţiul public, unii dintre dumneavoastră au o experienţă bogată în acest sens. Dacă am primit vreo plată pentru demersul nostru aceea este, cu certitudine, valul de încurajare şi de căldură al zecilor de mii de oameni care ne-au susţinut din ţară, din stradă, ca să rămânem acolo; mulţumirile părinţilor şi fraţilor noştri, pentru că nu am renunţat; îmbrăţişările trimise de acasă, de la toţi acei oameni împreună cu care am făcut încă un pas către schimbarea la faţă a României. Pentru toate aceste lucruri avem probe din plin. Vă rugăm să procedaţi în consecinţă.

    Noi am ales să ne manifestăm altfel. Fără bâte, fără victime spitalizate şi decese, fără sloganuri precum moarte intelectualilor, fără instigare la ură, fără remarci discriminatorii, fără agresivitate. Doar cu câte o carte sub braţ şi câte un sandviş pentru copiii care au stat alături ne noi, la coadă, tocmai în acest scop: pentru ca, încet şi sigur, toate rămăşiţele putrede ale lumii pe care o reprezentaţi, politic, discursiv, de facto, să dispară.

  • vă cerem, de asemenea, să nu vă simţiţi flataţi şi să interpretaţi adresarea noastră directă ca pe un exces de atenţie pe care vi-l acordăm, ea se referă strict la aspectele care vizează afirmaţiile dumneavoastră publice, pentru care e cazul să vă asumaţi responsabilitatea. Demersul nostru e mult mai larg, el se adresează unei întregi clase politice care ne-a subminat eforturile prin toate mijloacele, care ne-a făcut golani şi care a ignorat, în mod repetat şi deliberat, cerinţele noastre. Sintagma golan capătă, în declaraţiile domniilor lor, dar, mai ales, pe buzele dumneavoastră, domnule Miron Cozma, conotaţii complexe. O putem interpreta cu mândrie. Vine de la un om căruia spiritul civic, exercitat cu bâta, i-a adus o condamnare cu executare pentru tentativă de lovitură de stat şi care a fost graţiat de către un preşedinte-simbol şi un om politic reprezentativ pentru tot ceea ce înseamnă justiţie, transparenţă, viziune occidentală, respectarea drepturilor fundamentale: domnul Ion Iliescu. De altfel, tot dumnealui v-a poftit la Bucureşti, cu scopul de a vă manifesta dragostea de ţară în acest fel, în perioada mineriadelor.

Noi am ales să ne manifestăm altfel. Fără bâte, fără victime spitalizate şi decese, fără sloganuri precum moarte intelectualilor, fără instigare la ură, fără remarci discriminatorii, fără agresivitate. Doar cu câte o carte sub braţ şi câte un sandviş pentru copiii care au stat alături ne noi, la coadă, tocmai în acest scop: pentru ca, încet şi sigur, toate rămăşiţele putrede ale lumii pe care o reprezentaţi, politic, discursiv, de facto, să dispară. Pentru ca justiţia să cureţe clasa politică de infractori. Pentru că România să-şi recapete demnitatea. Pentru ca ei, copiii noştri, să fie scutiţi de agresivitatea şi lipsa de decenţă a demersului dumneavoastră. Pentru că frauda şi minciuna, manipularea şi instigarea la ură nu îşi au locul între noi. Pentru ca procesul de vot să devină transparent iar votul accesibil pentru toată lumea, pentru ca el să se poată exercita atât în mod electronic, cât şi de la distanţă - într-o ţară a Europei, nu a Siberiilor, miile de kilometri nu au de ce să fie un impediment în calea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor unui stat, indiferent unde ar locui aceştia. În sfârşit, pentru ca românii, fie ei cerşetori, căpşunari, doctori, constructori, ciobani, academicieni, artişti sau instalatori, TOŢI, atâta timp cât sunt cetăţeni ai României, cu drept de vot, au libertatea de a şi-l exprima. NIMENI nu le poate îngrădi acest drept. Nici măcar îndemnul dumneavoastră de a ne împuşca, pe care îl considerăm revoltător, dar, în acelaşi timp, încercăm să vă înţelegem: atâta timp cât o întreagă clasă, căreia îi aparţineţi, se află în plin proces de sinucidere politică, probabil că inerţia vă împinge să faceţi aceleaşi recomandări.

Ei bine, nu, n-o să ne sinucidem. Ştiţi de ce? Pentru că noi nu ştim să urâm, pentru că noi avem repere, pentru că viitorul e cel pentru care luptăm, nu trecutul pe care aţi încercat să-l reinstauraţi dumneavoastră, şi mai presus de orice, pentru că avem un scop, noi, cerşetorii de cursă lungă: toate drumurile noastre duc spre casă.

Semnat: Un grup de români de pretutindeni"