Dacă transpunem complet dreptul UE s-ar putea să fim şi noi o mică Germanie, afirmă un oficial MAEur

Epoch Times România
11.04.2012

Dacă transpunem în timp, corect şi complet dreptul UE la nivel naţional s-ar putea să fim şi noi o mică Germanie, a declarat miercuri, Claudia Secu, coordonator naţional al Sistemului de informare al Pieţei Interne (IMI).

Scopul IMI este de a îmbunătăţi modul de funcţionare a Pieţei Interne, „pilonul fundamental al bunăstării europene, pilon care trebuie consolidat şi pus în slujba întreprinderilor, dar şi a consumatorilor”, potrivit subsecretarului de stat în MAEur, Răzvan-Horaţiu Radu.

La rândul său, Claudia Secu a precizat că regulile Pieţei Interne ”îşi pot produce efecte numai dacă transpunem actele normative complet, la timp şi corect”. Dacă la penultima evaluare România ”stătea extraordinar la transpunere, aveam un deficit de transpunere de 0,4%”, la evaluarea pe ultimile şase luni, ţara noastră ”nu a mai stat atât de bine”, a spus coordonatorul naţional al IMI. ”România are cartonaş galben la transpunere, am avut un 1,2%, pentru portalul Europa Ta avem un cartonaş roşu pe care îmi doresc să îl văd verde cât se poate de repede. (...) Pentru punctele de contact electronic avem iarăşi un cartonaş foarte, foarte roşu, sperăm că acesta se înverzi în luna iunie a acestui an. Pentru IMI avem cartonaşul verde, iar la procedurile de infringement stăm foarte bine”, a mai spus Claudia Secu, în cadrul conferinţei de promovare a Sistemului IMI S în România, organizată de Ministerul Afacerilor Europene.

Coordonatorul naţional al IMI a subliniat că numai prin corectarea şi implementarea la timp a dreptului UE la nivel naţional ”putem să avem acelaşi nivel de protecţie, aceleaşi drepturi, aceleaşi obligaţii la nivelul întregii Uniuni şi să nu mai spunem 'ne pare rău că suntem în România, mi-aş dori să fiu în Germania sau cine ştie pe unde'. Dacă transpunem în timp, corect şi complet dreptul UE la nivel naţional s-ar putea să fim şi noi o mică Germanie”.

La capitolul bile negre, Claudia Secu a menţionat faptul că în ultimul timp a crescut timpul mediu suplimentar pentru transpunere, ”ceea ce nu este foarte bine. Am ajuns cam la 8 luni în plus faţă de termenele de transpunere instituite de actele normative. Cu cât transpunem mai târziu, cu atât cetăţenii noştri, întreprinderile noastre nu pot beneficia de drepturile puse la dispoziţie de UE”.

În cadrul conferinţei, reprezentanţilor autorităţilor şi instituţiilor publice, partenerilor sociali, precum şi reprezentanţilor asociaţiilor sau organizaţiilor profesionale, le-au fost prezentat şi alte instrumente prin intermediul cărora se pot informa asupra drepturilor şi oportunităţilor oferite de Piaţa Internă: portalul Europa Ta, serviciul „Europa ta – Consiliere”, Punctul de Contact Unic electronic sau SOLVIT, acesta din urmă fiind şi ”singurul instrument pe care îl avem la nivel naţional pentru a evalua cum este implementat dreptul UE concret, în funcţie de sesizările primite”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor