Dăianu: Recesiunea tehnică se prefigura, important este cum vor decurge lucrurile în zona euro

Epoch Times România
15.05.2012

România se află în recesiune tehnică, un rezultat care se prefigura, iar acum este important ceea ce se întâmplă în zona euro, pentru că exporturile Românei depind de această zonă a declarat, Daniel Dăianu, profesor de economie în cadrul SNSPA Bucureşti.

"Este un rezultat care se prefigura. Avem o scădere foarte mică, o stagnare a economiei. Să sperăm că în partea a doua a anului lucrurile nu vor fi afectate decisv de ceea ce se întâmplă în zona euro. Mie de acesata mi-e teamă cel mai mult", a spus Dăianu.

El a explicat că aceasta este o recesiune tehnică şi că nu este "problema economiei româneşti". "Preocuparea noastră este ceea ce se întâmplă în zona euro. Exporturilre naostre depind de zonele acelea".

"Este vital să nu se strice economia în zona euro. Dacă am reuşi să creştem masiv absorbţia de fonduri UE şi să introducem masiv resurse în economie în trimestrele trei şi patru, atunci am putea compensa. Nu avem nevoie de derapaje în execuţia bugetară, nu avem nevoie de deficite crescute, pentru că acestea vor pune presiune pe leu", a precizat Dăianu.

România a reintrat în recesiune după ce Produsul Intern Brut a scăzut in primul trimestru din acest an cu 0,1% faţă de ultimul trimestru din 2011, în date ajustate sezonier, al doilea trimestru consecutiv de scădere, potrivit primelor estimări de marţi ale Institutului Naţional de Statistică.

Faţă de acelaşi trimestru din 2011, produsul intern brut a înregistrat în T1 2012 o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor