Dăncilă: Facem comisie de anchetă pentru "fraudele de la alegeri". Avem o datorie faţă de populaţie

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Parlament după şedinţa coaliţiei PSD-ALDE, că s-a decis înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru investigarea unei aşa-zise fraude masive la alegerile europarlamentare.

"Prima temă a fost referitoare la înfiinţarea unei comisii pentru fraudele de la alegerile europarlamentare din data de 26 mai. Am văzut că au apărut foarte multe sesizări în spaţiul public şi considerăm că este necesară o comisie la nivel de Parlament care să analizeze aceste sesizări, pentru că avem o datorie faţă de populaţie pentru aflarea adevărului", a declarat Viorica Dăncilă.

Reamintim că, recent, purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a anunţat, la Antena 3, că ar putea fi înfiinţată o comisie specială de anchetă în Parlament privind votul de la alegerile europarlamentare.

"Nu ne dorim să avem un vot în Diaspora cum am avut în 2009, un vot la trei secunde cum am avut, de pildă, la Ambasada de la Paris, un vot aproape de necontrolat sau un vot ca la Bruxelles. Vreau să vă spun că urmărim şi noi cu foarte mare atenţie tot ce a apărut în spaţiul public în ultimele zile legat de o posibilă fraudare a alegerilor din 26 mai. Am discutat, şi probabil că vom avea ca temă în cadrul unei şedinţe de coaliţie, şi ideea aceasta a înfiinţării unei comisii parlamentare de anchetă pentru votul din 26 mai. Pentru că, la urma urmei, cred că este necesar ca toată lumea să ştie că lucrurile au decurs corect sau dacă au existat probleme, aceste probleme să poată fi evidenţiate", a afirmat Mihai Fifor.

Atât fostul ministru al Muncii Olguţa Vasilescu, cât şi social-democraţii Codrin Ştefănescu şi Şerban Nicoale au acuzat fraude masive la europarlamentare, alegeri la care PSD a obţinut un rezultat dezastruos.

Merită menţionat că de organizarea alegerilor s-a ocupat tocmai Guvernul PSD-ALDE.

Ulterior, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituleţu-Buică, a transmis că situaţia semnalată în spaţiul public din direcţia PSD nu este fundamentată.

"AEP, inclusiv ca membru în BEC, prin preşedinte şi doi vicepreşedinţi, a constatat că la aceste alegeri europarlamentare şi referendum nu au fost constatate decât erori de completare a proceselor verbale, şi nu modificarea datelor cu privire la validarea alegerilor, adică a voturilor valabil exprimate", a declarat Mituleţu-Buică, citat de digi24.ro.

Preşedintele AEP a explicat că procesele verbale apărute în spaţiul public aveau doar câteva corecturi generate de greşeli comise la completarea lor, prin mutarea unor cifre, şi a precizat că la nivelul BEC nu au existat probleme legate de votul multiplu.

"Două procese verbale, care au fost în spaţiul public, le-am văzut. La unul era vorba de prezenţa la vot şi voturi valabil exprimate - 1.676 şi 5.300 reprezenta numărul buletinelor de vot neutilizate (...) Au fost decizii în sensul în care s-au dat răspunsuri către birourile electorale - să se facă corecţiile în procesele verbale. Corecţiile din procesele verbale nu influenţează voturile valabil exprimate", a explicat Mituleţu-Buică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne