Danileţ solicită CSM sesizarea Inspecţiei Judiciare şi o poziţie publică în cazul bacalaureatului

Cristi Danileţ, judecător, membru CSM (Epoch Times România)
Epoch Times România
08.07.2013

Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a solicitat membrilor CSM sesizarea Inspecţiei Judiciare şi adoptarea unui punct de vedere în legătură cu modul de derulare a cercetării penale în cazul Bacalaureatului 2013.

De asemenea, Danileţ a cerut CSM să exprime o poziţie publică în ce priveşte declaraţiile repetate ale premierului Victor Ponta făcute de la începutul anului până în prezent în legătură cu procesele penale aflate în derulare.

''Consider că este de datoria CSM să apere independenţa justiţiei dacă ea a fost încălcată prin ignorarea dispoziţiilor naţionale şi internaţionale aplicabile politicienilor în relaţiile pe care le au cu sistemul judiciar. De asemenea, este de datoria CSM să explice populaţiei modul de derulare a procedurilor judiciare într-o cauză cu impact major, să asigure respectarea drepturilor omului şi să ia măsurile ce se impun în caz de gestionare defectuoasă'', susţine Cristi Danileţ luni, într-o postare pe Facebook.

Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele Partidului Forţa Civică, a declarat luni într-o conferinţă de presă că formaţiunea din care face parte susţine demersul judecătorului Cristi Danileţ de a solicita membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea Inspecţiei Judiciare şi adoptarea unui punct de vedere cu privire la modul de derulare a cercetării penale în cazul Bacalaureatului.

"Susţinem demersul domnului Cristian Danileţ care în urmă cu puţin timp s-a adresat CSM-ului, al cărui membru este, solicitând o poziţie publică, clară, a CSM referitoare la intervenţiile - probabil încă verbale, nu ştim dacă nu e vorba de mai mult -, ale premierului României în actul de justiţie, mai ales în procese penale aflate în desfăşurare. Credem, alături de domnul Danileţ, că este nevoie ca plenul CSM să se exprime public, clar şi neîntârziat, asupra acestei avalanşe de 'sugestii', de intervenţii, pe care premierul României o lansează către justiţie în general şi, mai nou, şi către MAI", a subliniat Ungureanu.

Totodată, preşedintele Partidului Forţa Civică a criticat luările de cuvânt ale premierului Victor Ponta pe tema examenului de Bacalaureat din acest an.

"Trebuie să recunosc că este paradoxal sa îl văd pe domnul Ponta, ale cărui cataloage probabil că nu fac o prea mare onoare felului în care domnia sa a făcut şcoala, pronunţându-se cu atâta vigoare asupra chestiunii Bacalaureatului. Face câteva greşeli, în opinia mea, cu totul neobişnuite pentru un prim-ministru autentic. (...) În primul rând, Ministerul de Interne şi Ministerul Public nu ar fi intervenit dacă nu ar fi fost motive clare de intervenţie. Altfel spus, dacă nu ar fi existat suspiciuni consolidate asupra unor acte de corupţie. În ce măsură aceste suspiciuni vor fi validate, rămâne de văzut", a susţinut fostul premier.

Fostul prim-ministru a mai menţionat că premierul se pronunţă "cu o uimire falsă" în ce priveşte intervenţiile MAI şi MP în cazul bacalaureatului.

"Păi, au de ce să intervină (MAI şi MP - n.r.), presupunem noi, şi dacă au de ce să intervină atunci îi sugerăm primului-ministru să se abţină de la a mai face declaraţii continue la adresa desfăşurării actelor de justiţie în România. Pe de-o parte, pe unde merge spune că apără independenţa justiţiei, pe de altă parte, nu pierde nicio ocazie să arate cât de conştient este el de ingerinţele justiţiei în viaţa cetăţenilor din România. El, ca prim-ministru, ar trebui pur si simplu să tacă în asemenea situaţii şi să nu se refere în niciun fel la justiţie şi la desfăşurarea actelor judiciare", a precizat Ungureanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor