DARPA: Acum este posibilă comunicarea telepatică cu grupuri de drone sau cu avioane de luptă

(Captură Foto)

Noile cercetări ale DARPA în domeniul interfeţei creier-calculator permit unui pilot să controleze în acelaşi timp mai multe avioane simulate, potrivit unui articol publicat de DefenseOne.

O persoană cu un cip în creier poate acum pilota mai multe drone sau chiar avioane de luptă avansate, datorită cercetărilor finanţate de DARPA (Agenţia Departamentului de Apărare american care se ocupă cu dezvoltarea tehnologiei militare avansate).

Aceste rezultate au la bază o cercetare din 2015, care a permis unei femei paralizate să manevreze un avion de luptă F-35 virtual doar cu ajutorul unui microcip implantat pe cale chirurgicală. La începutul acestei luni, oficiali ai agenţiei au anunţat că au îmbunătăţit tehnologia, pentru a permite unui utilizator să manevreze mai multe avioane de luptă în acelaşi timp.

“Începând de astăzi, semnalele de la creier pot fi folosite pentru a comanda şi controla... nu doar un avion ci trei tipuri de avioane simultan”, a precizat Justin Sanchez, care conduce biroul de bio-tehnologie în cadrul DARPA, la un eveniment organizat în Maryland cu ocazia aniversării a 60 de ani de la crearea agenţiei.

Mai important, DARPA a fost capabilă să îmbunătăţească interacţiunea dintre pilot şi avionul simulat pentru a permite operatorului, un bărbat paralizat pe nume Nathan, nu doar să trimită, ci să şi primească semnale de la avion.

“Semnalele de la acele avioane pot fi trimise direct înapoi în creier astfel încât creierul utilizatorului [sau pilotului] să poată de asemenea să perceapă mediul înconjurător. Au fost necesari câţiva ani de încercări de a soluţiona acest aspect”, a afirmat Sanchez.

În esenţă, este diferenţa dintre a avea un joystick controlat de creier sau a avea o conversaţie telepatică reală cu mai multe avioane de luptă sau drone despre ceea ce se întâmplă, despre ce ameninţări ar putea apărea la orizont şi ce anume se poate face pentru soluţionarea lor.

Experimentul a avut loc cu câteva luni în urmă, a declarat Sanchez.

Este o nouă realizare în domeniul tot mai avansat al interfeţelor creier-calculator (BCI), pentru o varietate de scopuri. Armata a condus cercetări interesante în domeniu începând aproximativ din 2007. Şi, în 2012, DARPA a emis o subvenţie de 4 milioane de dolari pentru construirea unei interfeţe non-invazive de “telepatie sintetică”, plasând senzori pe piele, aproape de centrii motori din creier, pentru a capta semnale electrice.

Însă ştiinţa a avansat rapid în ultimii ani, permiţând progrese în comunicări bazate pe creier, controlul protezelor la membre şi chiar în cazul reparării memoriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură