De ce tastatura nu are literele în ordine alfabetică?

Maşină de scris antică
Maşină de scris antică (Captură Google.com)

Maşini de scris, calculatoare, telefoane, tablete ... în toate cazurile, se aplică modelul clasic de tastatură QWERTY. Dar care este motivul?

Primele tastaturi au fost cele ale maşinilor de scris în secolul al XIX-lea şi, într-adevăr, tastele sale erau aranjate în ordine alfabetică. Acest lucru a făcut dificilă scrierea rapidă, deoarece maşinile de scris la acel moment aveau bare de metal cu imaginea speculară a unei litere sau caracter, care loveau hârtia atunci când se scria. Prin tastarea foarte rapidă, barele se încurcau, generând pete pe hârtie. Acesta a fost motivul pentru care tastele au fost plasate în mod cazual, formând cunoscuta tastatură QWERTY, care astăzi este standardizată.

Un salt în istoria tastaturii QWERTY

Inventatorul american Christopher Sholes este creatorul tastaturii QWERTY. Împreună cu Samuel Soule, Sholes a reuşit să creeze, în anul 1866, o maşină ce numerota paginile cărţilor. Sholes s-ar fi oprit aici, dar un prieten, Carlos Glidden, i-a sugerat că maşina ar putea să scrie şi litere, nu doar să numeroteze.

Sholes, Soule şi Glidden s-au întâlnit din nou şi au reuşit să inventeze o maşină de scris proprie, ce avea aspect asemănător unui pian, cu butoane albe şi negre. Cei trei şi-au brevetat invenţia în iulie 1868. Această invenţie nu era, din păcate, prea fiabilă, iar butoanele se blocau uşor. Pe rând, cei trei au cedat drepturile unei companii din Pennsylvania şi au încheiat proiectul.

Sholes nu s-a dat bătut şi a început să facă cercetări. A observat că butoanele se blocau atunci când dactilografii scriau prea repede, astfel că a încercat să separe cele mai comune litere de celelalte butoane. După multe teste, Sholes a realizat design-ul QWERTY.

Ultimul design realizat a asigurat tastarea ''TYPE WRITER'' (maşină de scris) doar la butoanele de pe rândul de sus. Sholes a trimis noua tastatură celor de la E.Remington and Sons pentru inspecţie, iar aceştia au aprobat design-ul. După aprobare, tastatura QWERTY a fost adoptată la toate maşinile de scris şi mai nou la tastaturile computerelor, apoi la telefoanele mobile.

Tastatura QWERTY este proiectată pentru limba engleză. Pentru a proiecta tastatura QWERTY, Scholes a făcut o listă a tuturor combinaţiilor de cele mai multe litere comune în limba engleză.

Există mii de cuvinte în limba engleză care pot fi scrise doar cu o singură mână. Au fost favorizaţi în principal cei care scriu cu mâna dreaptă, văzând că cele mai multe cuvinte pot fi formate cu ajutorul tastelor de pe partea stângă a tastaturii, lăsând astfel mâna dreaptă liberă pentru folosirea mouse-ului.

Când au apărut calculatoarele, a dispărut şi problema barelor de pe clape, astfel încât primul gând a fost acela de a se întoarce la vechiul sistem, punerea tastelor în ordine alfabetică. Cu toate acestea, cei care foloseau calculatorul în acel moment erau aceiaşi care au scris timp de câţiva ani cu maşini de scris, iar ei erau deja obişnuiţi cu dispunerea tastelor în forma QWERTY.

Chiar dacă blocarea butoanelor nu mai reprezintă o problemă la computerele moderne, tastatura QWERTY a rămas în folosinţa standard.

Acest articol a fost realizat cu informaţiile furnizate de către Wikipedia.org