De ce tinerii din generaţia Millennials au atât de multe accidente vasculare cerebrale?

(Captură Foto)

Vârsta medie pentru această afecţiune devastatoare - în care alimentarea cu sânge a unei părţi a creierului se blochează sau când un vas de sânge din creier se sparge - este de aproximativ 71,4 ani la bărbaţi şi 76,9 ani la femei.

Cu toate acestea, tinerii din generaţia Millennials, cunoscuţi sub numele de "mileniali", încep să coboare aceste medii.

Acum, milenialii cu vârste cuprinse între 27 şi 42 de ani suferă accidente vasculare cerebrale în proporţii mai mari decât înaintaşii lor la aceeaşi vârstă, inversând scăderea de 40 de ani a deceselor cauzate de accidente vasculare cerebrale.

Între 2003 şi 2012, s-a înregistrat o creştere de 32% a numărului de accidente vasculare cerebrale în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani şi o creştere de 15% pentru bărbaţii din acelaşi interval de vârstă, potrivit cercetătorilor CDC.

Când Scientific American a analizat mai amănunţit datele, a constatat că această creştere a fost accentuată în principal în Vest şi în Vestul mijlociu, unde ratele de accidente vasculare cerebrale în rândul tinerilor au crescut cu 70% şi, respectiv, 34%, cu creşteri deosebit de mari în zonele urbane. În prezent, aproximativ una din zece persoane care suferă un accident vascular cerebral în SUA are sub 45 de ani.

Victime mai tinere ale unui accident vascular cerebral

Există multe explicaţii potenţiale pentru această tendinţă deconcertantă. Stresul în creştere, scăderea nivelului de activitate fizică şi mai puţine vizite la medic în rândul milenialilor ar putea juca un rol.

Cu toate acestea, o naraţiune se ridică în prim-plan. Pe măsură ce consumul de ţigări în SUA a scăzut de la un nivel alarmant de aproximativ 45 % în anii 1950 la doar 12,5 % în 2020, toţi americanii au obţinut în mod colectiv beneficiile unei cantităţi mai mici de fum în locurile publice, care s-a manifestat prin reducerea ratelor de cancer pulmonar, a bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare cerebrale.

Însă, începând cu anii 1970, beneficiile pentru sănătatea publică rezultate din reducerea fumatului sunt erodate de creşterea obezităţii şi a complicaţiilor de sănătate aferente.

Obezitatea infantilă este deosebit de nocivă în ceea ce priveşte riscul unui accident vascular cerebral timpuriu, iar milenialii au fost prima generaţie care a fost cu adevărat afectată de această tendinţă alarmantă. Rata obezităţii infantile a crescut de peste trei ori, de la 5% în 1978 la 18,5% în 2016, lăsând mult mai mulţi copii împovăraţi de afecţiuni asociate, cum ar fi diabetul şi hipertensiunea, care pot duce la un accident vascular cerebral.

Există însă şi veşti bune. Datorită îmbunătăţirii asistenţei medicale, ratele mortalităţii cauzate de accidentele vasculare cerebrale au scăzut semnificativ între 1975 şi 2019, aproximativ la 65% pentru accidentul vascular cerebral hemoragic (cauzat de spargerea unui vas de sânge) şi 80% pentru accidentul vascular cerebral ischemic (cauzat de blocarea unui vas de sânge). Şi cu o plasticitate mai mare a creierului, tinerii sunt mai apţi să se recupereze. Cu toate acestea, accidentele vasculare cerebrale îi pot lăsa pe mileniali cu complicaţii de durată, cum ar fi convulsii ocazionale, incontinenţă, tulburări cognitive, dificultăţi de vorbire şi diminuarea controlului muscular, ca să nu mai vorbim de un risc puternic crescut de un viitor accident vascular cerebral.

Creşterea numărului de accidente vasculare cerebrale nu este singura problemă de sănătate cu care se confruntă milenialii. Ratele multor tipuri de cancer, în special cele legate de o alimentaţie deficitară, sunt în creştere pentru persoanele sub 50 de ani.

Dieta şi exerciţiile fizice

Cea mai bună soluţie pentru a inversa creşterea numărului de accidente vasculare cerebrale timpurii este ca tinerii din generaţia Millennials şi generaţiile viitoare să mănânce corect şi să facă exerciţii fizice, în special de la o vârstă fragedă. Şcolile şi părinţii au un rol vital de jucat în acest sens.

Obezitatea poate fi greu de înfrânt dacă se instalează la o vârstă fragedă, dar dacă practicile unui stil de viaţă sănătos sunt insuflate de timpuriu, acestea pot deveni o a doua natură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură