De la îmbrăcăminte la accesorii, va fi o invazie de fluturi în această primăvară (galerie foto)

Ceasul Dodo
Ceasul Dodo (Captură web)

Fluturii joacă un rol principal în moda acestui an, marile branduri de modă incluzând deja această tendinţă în ultimele lor colecţii. Sinonim cu eleganţa, fluturele este imprimat pe articole de îmbrăcăminte dar şi accesorii.

Fluturii inundă delicat ţinutele tuturor femeilor, bluze, fuste, pantaloni, iar omida, de fapt, ne oferă mătasea, elementul de bază în modă.

Este relevantă, aşadar, opţiunea designerilor Chiuri şi Piccioli pentru fluture ca element recurent în colecţiile lor Valentino. Pentru primăvară, cei doi creatori îl vor aplica pe blugi, majoritatea într-o combinaţie hippie, pe salopete şi genţi.

Zborul libertăţii

Mult mai romantică şi feminină este interpretarea dată de Anna Molinari pentru colecţia de haine Blugirl.

"Regina trandafirilor", aşa cum este numită Molinari, a brodat fluturii pe bluze cu mâneci largi şi umflate, rochii din şifon, lungi, de inspiraţie gitană. "Un imn al zborului de libertate", spune designerul.

Acestea pot fi purtate într-un context informal, cum ar fi o petrecere sau o nuntă în mijlocul naturii, habitatul ideal al fluturilor, care plutesc din floare în floare, fiind chiar câmpia.

Referitor la moda în context formal, sunt recomandate interpretările conceptuale ale casei de modă Fuzzi pe tul elasticizat, sau bluzele pre-colecţiei Gucci, ale designerului Alessandro Michele, care urbanizează tema animalelor, introducând elemente tricotate. Designerul are o mare pasiune pentru floră şi faună. Într-un fel de pădure bizară ca ecosistemul nostru, fără multe reguli, el a adăugat păsări printre şerpi exotici şi flori chinezeşti chiar şi pe accesoriile de firmă: genţi de umăr, portofele şi cutii pentru smartphone-uri.

Pe aripile mătăsii

Hermes imprimă unul dintre celebrele sale careuri "Bateau Fleuri", cu un zbor imaginar al fluturilor printre peşti: în mare, nu în ceruri. A nu se uita – apropo de detalii - că, pe îmbrăcăminte, în special pe gulerele bluzelor de crepe de chine, se înmulţesc garniturile numite exact "papillon", fluturi.

De asemenea, fluturii "zboară" şi la picioare: de la adidaşii Fratelli Rossetti la sandalele bijuterie René Caovilla. Mai mult, "Ora" fluturilor este bine marcată în ceasurile - bijuterii Dodo, cu aripile fluturilor intrate în cadran, care transformă tic-tacul într-un zbor. La ceasuri se adaugă pandantivele în aur alb şi roz, cu diamante şi safire. În timp ce, pentru "hover" la costuri mai accesibile, Swarovski oferă bijuteriile liniei Escape.

Ochelarii

Pe lângă faptul că au devenit un element decorativ, în modă fluturii au şi formă. În special în ochelarii de epocă. Aşa că, Marni i-a "prins", refăcut şi elaborat în noua colecţie de ochelari de soare şi de vedere. Lansată în 1994 de către Consuelo Castiglioni, casa de modă Marni a devenit rapid cunoscută pentru stilul său inimitabil, transformând ochelarii în bijuterii.

Simbolistica fluturelui

În îmbrăcăminte, fluturii au asumat un rol important, deoarece uşori şi poetici, simbolizează - aşa cum explică "Diccionario de Simbolos» de Hans Biedermann (Ed Paidos, Barcelona 1996) - "renaşterea şi transformarea", într-un moment istoric în care este nevoie de stimulare - ca să spunem aşa - pozitivă. În ultimul timp, designerii au un ochi special pentru culturile de pe pieţele orientale, mari consumatoare de modă. Spre exemplu, în China, fluturele simbolizează tânărul care caută dragostea (ca fluturele care zboară din floare în floare), în Japonia simbolizează o femeie tânără.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură