Dedolarizarea continuă: AIIB primeşte cinci noi membri

(Captură Foto)

Statele fondatoare al noii Bănci Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB) au aprobat în 12 aprilie cererile Braziliei, Georgiei, Finlandei, Danemarcei şi Olandei de a deveni la rândul lor membri fondatori, a anunţat Ministerul chinez al Finanţelor.

Ministerul chinez al Finanţelor a adăugat, într-o declaraţie publicată pe website-ul său, că numărul statelor fondatoare ale AIIB a ajuns la 46, conform site-ului de ştiri RT.

Statele fondatoare au o prioritate în faţa celorlalţi membri ai AIIB deoarece deţin dreptul de a stabili reguli privind activităţile băncii.

Lista finală a membrilor fondatori ai AIIB va fi anunţată în 15 aprilie, dar până acum 52 de ţări, incluzând Rusia, au depus cerere pentru a ocupa această poziţie în noua instituţie financiară.

Statele Unite şi Japonia s-au abţinut până în acest moment să se alăture AIIB, iar rapoartele media anterioare au susţinut că statul chinez a respins cererea Coreei de Nord. Totuşi, Ministerul chinez de Externe nu a confirmat această informaţie, susţinând că nu dispune de informaţii relevante. La rândul său, Taiwanul a depus o cerere pentru a deveni membru fondator în AIIB, în ciuda neînţelegerilor şi a lipsei de relaţii diplomatice oficiale între insulă şi China continentală.

Experţii consideră că AIIB va fi un posibil concurent pentru instituţii financiare globale precum Fondul Monetar Internaţional sau Banca Mondială. Totuşi, şefa FMI Christine Lagarde a declarat în luna martie că Fondul şi Banca Mondială vor fi “încântate” să coopereze cu AIIB. În acelaşi timp, Beijingul a declarat în repetate rânduri că AIIB va fi un element complementar pentru instituţiile financiare internaţionale deja existente.

În octombrie 2014, 21 de ţări au semnat acordul privind înfiinţarea AIIB, care susţine că urmăreşte să finanţeze proiecte de infrastructură în regiunea Asia-Pacific. De asemenea, AIIB plănuieşte să îşi crească rapid capitalul său subscris iniţial de la 50 la 100 miliarde de dolari, adaugă RT.

Cu toate acestea, unii analişti politici şi experţi financiari consideră că AIIB este o unealtă pentru extinderea influenţei economice şi financiare a Chinei în regiune şi în lume.

China, care coagulează noua organizaţie financiară, este cunoscută pentru practicile sale financiare opace şi pentru modul cvasi-total de control al valutei sale - mijloc prin care obţine avantaje pe pieţele externe şi un excedent bugetar masiv de pe urma exporturilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.