Delegaţii UE aprobă liberalizarea vizelor pentru Georgia

Georgienii se află cu un pas mai aproape de a putea călători fără vize în ţările din spaţiul Schengen, după ce ambasadorii UE şi-au dat acceptul pentru susţinerea liberalizării regimului de vize pentru Georgia.
Mini-steag al Uniunii Europene alături de un mini-steag al Georgiei.
Mini-steag al Uniunii Europene alături de un mini-steag al Georgiei. (Captură Foto)

Ambasadorii UE au convenit să susţină liberalizarea regimului de vize cu Georgia, un pas cheie pentru călătoriile fără vize ale cetăţenilor georgieni în spaţiul Schengen. La întâlnirea de marţi în Bruxelles, ambasadorii din statele membre UE au convenit să susţină un mecanism de suspendare a vizelor, care a fost creat ca o condiţie pentru implementarea acordurilor de liberalizare a vizelor pentru Georgia şi Ucraina.

Acum se aşteaptă ca miniştrii din toate cele 28 de state membre UE să aprobe ambele subiecte, cel mai probabil în 27 februarie.

Mai mulţi diplomaţi UE au declarat că ei cred că georgienii vor putea călători în ţările din spaţiul Schengen până la sfârşitul lunii martie şi că mecanismul de suspendare va intra în vigoare în acelaşi timp.

Comisia Europeană a recomandat călătoriile fără vize pentru cetăţenii georgieni în decembrie 2015, dar propunerea a fost întâmpinată iniţial cu scepticism de către unii membri UE – în special Germania, care a manifestat temeri cu privire la crimele aparent comise pe teritoriul german de grupuri criminale georgiene.

Parlamentul European a susţinut în mare parte liberalizarea regimului de vize pentru Georgia în cadrul unui vot desfăşurat la începutul acestei luni. Săptămâna trecută, Parlamentul a susţinut mecanismul de suspendare, care este proiectat pentru a oferi asigurări că aranjamentele privind ridicarea vizelor pot fi suspendate rapid în anumite cazuri, precum amplificarea cererilor nefondate pentru azil sau ameninţarea iminentă a securităţii de către cetăţenii unei alte ţări.

Diplomaţii se vor întâlni la Bruxelles în 28 februarie pentru a discuta liberalizarea vizelor pentru Ucraina. Diplomaţii UE consideră ca liberalizarea vizelor pentru Ucraina să intre în vigoare în luna iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe