Delicata aromă a florii de portocal [video]

Flori de portocal
Flori de portocal (Youtube.com)

A sosit primăvara, şi acum este perioada când îşi face apariţia minunata floare de portocal ce inundă unele oraşe cu frumuseţea şi parfumul ei inconfundabil, oamenii fiind fascinaţi încă din antichitate de întregul miracol al acestor flori.

Răspândit în China, portocalul ajunge în Europa cu fructele sale exotice până în secolul al X-lea. Comercianţii şi războinicii arabi au răspândit portocalul în Oman, Siria, Palestina şi Egipt şi prin Africa de Nord a fost introdus în Sicilia, Sardinia şi Spania. Voi vorbi mai mult de Spania pentru că aici zona de întindere a portocalilor este mult mai mare.

Floare de portocol
Floare de portocol (Youtube.com)

Florile de portocal încep să apară cam la 15 martie şi rezistă până pe 15 aprilie cu aproximaţie. În acest an, căldura şi-a făcut apariţia la începutul lunii martie, deci ceva mai devreme ca de obicei. Spectacolul mirific şi unic oferit de aceste flori îl putem întâlni în provincia Andaluzia, Valencia, Castellon şi Alicante. Deşi este o floare asociată în principal cu portocalul, o întâlnim şi la alţi pomi fructiferi, cum ar fi citricele sau lămâia. În cazul portocalei şi al mandarinei, floarea este albă, iar la lămâi florile au tonuri violete, toate prezentând o aromă aparte cu o floare ce deţine între 4 şi 8 petale.

Floare de lămîi
Floare de lămîi (Youtube.com)

Portocalii produc multe flori, un spectacol unic al naturii, care te fascinează cu mirosul lor iar, după ce vor cădea, florile formează o pătură albă pe pământ în săptămânile de înflorire. În zonele în care temperaturile sunt ridicate, portocalii pot înflori şi a doua oară, la începutul lunii octombrie. Această floare poate fi admirată pe străzile şi pieţele multor oraşe spaniole ca: Malaga, Cordoba şi Sevilla, unde este folosit ca arbore ornamental ce invadează mediul cu minunatul său parfum.

Un lucru deosebit şi aparte îl reprezintă floarea de portocal amar, ce îşi începe viaţa cu un mugure alb care în douăzeci de zile îşi deschide petalele şi îşi prezintă frumoasa corolă înstelată ce îi este caracteristică. Florile sunt foarte mari, albe şi cu o aromă mai intensă decât la celelalte citrice.

Copacul portocal nu impresionează prin dimensiunile sale, ci prin splendidul buchet de flori miraculoase, pentru parfumul cel mai eteric.

Uleiul esenţial din floarea de portocal este utilizat ca o componentă de bază în producerea multor esenţe, cât şi în compoziţia unor medicamente, prezentând un număr mare de proprietăţi terapeutice. Este de menţionat că ajută la crearea Orange Blossom Water, care a fost folosită ca remediu medicamentos de sute de ani pentru a calma nervii şi a stopa colicii şi leşinul. Întră în compoziţia parfumurilor şi aromatizarea dulciurilor.

Dincolo de mitologia greacă, unii istorici confirmă că marinarii genovezi au fost cei care au introdus portocalul amar în Sevilla. Sevilla este sigurul oraş din Spania şi din lume în care există circa 40.000 de copaci din această specie. Se spune că floarea de portocal amar aduce fericirea, iar acestă credinţă i-a determinat pe arabi să planteze aceşti portocali amari în toată Sevilla, dar nu au făcut-o doar din motiv ornamental. Au folosit mireasma rafinată a florii pentru a face uleiuri, esenţe de vindecare şi parfumuri, întrucât intenţionau să facă din Sevilla capitala mondială a parfumurilor.

Frumoasele portocale aurii sunt folosite în prepararea unor băuturi, a produselor de patiserie, creme, aluaturi, bomboane de ciocolată, dar cea mai apreciată este dulceaţa de portocale amare care este deliciul casei britanice de câteva secole.

Impactul vizual al acestor flori mari albe ce împodobesc portocalii şi culoarea verde închis a frunzelor copacilor creează un tablou cu totul aparte, pe care cu greu îl poţi uita şi care te învăluie cu parfumul lor fascinant.