Demisii la Google provocate de un proiect în China ce va conecta căutarile pe Internet cu numerele de telefon ale utilizatorilor

(Captură Foto)

Un prototip al motorului de căutare cenzurat al Google destinat Chinei conectează căutările utilizatorilor de numerele personale de telefon, “uşurând astfel sarcina guvernului chinez de a monitoriza informaţiile cercetate de cetăţeni”, precizează The Intercept.

Motorul de căutare, cu nume de cod Dragonfly, gravitează în jurul platformei Android şi este proiectat să şteargă conţinutul considerat de guvernul comunist chinez ca fiind sensibil sau ofensator, adică informaţii despre proteste, libertatea de exprimare, dizidenţi politici, democraţie şi încălcări ale drepturile omului, potrivit Zero Hedge.

Potrivit The Intercept:

Surse familiare cu proiectul au afirmat că prototipul motorului de căutare leagă aplicaţia de căutare de pe smartphone-ul Android al unui utilizator de numărul de telefon al acestuia. Acest lucru înseamnă că rezultatele căutărilor persoanelor fizice ar putea fi monitorizate cu uşurinţă – şi orice utilizator care caută informaţii interzise de guvern ar putea risca să fie interogat sau arestat dacă agenţiile de securitate chineze ar obţine de la Google date privind căutările efectuate.

De asemenea, platforma de căutare pare a fi proiectată pentru a înlocui datele referitoare la vreme şi poluarea aerului cu informaţii furnizate direct de o sursă anonimă din Beijing. Guvernul chinez manipulează de regulă datele legate de poluarea din oraşele ţării. O sursă Google a afirmat că gigantul american a construit un sistem, integrat ca parte a Dragonfly, care, este “în esenţă proiectat să ofere în mod forţat datele [furnizate de guvernul chinez].

“Acest lucru este problematic din perspectiva confidenţialităţii, deoarece ar permite monitorizara şi realizarea mai detaliată a profilelor comportamentale”, a declarat Cynthia Wong, cercetătoare la Human Rights Watch (HRW). “Conectarea rezultatelor căutărilor cu un număr de telefon va face ca oamenilor să le fie mult mai greu să evite tipul de supraveghere guvernamentală exagerată care este răspândită în China”.

Diverse grupuri pentru drepturile omului au criticat Dragonfly, insistând că motorul de căutare ar putea face ca Google să “contribuie în mod direct sau să devină complice la încălcări ale drepturilor omului”.

Unii ingineri de la Google sunt de acord cu acest lucru şi au demisionat din cauza temerilor etice legate de controversatul proiect.

Aproximativ 1.400 de angajaţi Google au semnat o scrisoare care circulă în interiorul companiei, cerând directorilor să explice ce se întâmplă de fapt.

“Atât din punct de vedere al companiei, cât şi ca persoane individuale avem responsabilitatea să folosim această putere pentru ca lumea să ducă o viaţă mai bună, nu pentru a susţine controlul social, violenţa şi opresiunea”, se afirmă în scrisoare. “Este clar faptul că principiile etice scrise pe hârtie nu sunt suficiente pentru a asigura un proces decizional etic. Avem nevoie de transparenţă, monitorizare şi mecanisme de tragere la răspundere pentru a permite, în cadrul companiei, “alegerea etică în cunoştinţă de cauză şi dezbateri în întreaga companie”.

După cum a susţinut The Intercept săptămâna trecută, cercetătorul de top Jack Poulson de la Google a demisionat din cauza proiectului, afirmând că acesta încalcă principiile secrete ale companiei privind inteligenţa artificială, care susţin că Google nu va crea tehnologii “ale căror obiective contravin principiilor larg acceptate ale legislaţiei internaţionale şi ale drepturilor omului”.

“Sunt ofensat că nu se acordă nicio importanţă obţinerii unui consens vizând organizaţiile de drepturile omului. Dacă ai o scrisoare din partea a 14 organizaţii pentru drepturile omului şi aceea nici măcar nu este introdusă în discuţiile despre etica din spatele unei decizii, atunci mai bine rămân alături de organizaţiile pentru drepturile omului în această dispută”, a precizat Poulson.

Dar Poulson nu este singurul. Alţi şase angajaţi ar fi demisionat din cauza Dragonfly, precizează buzzfeed News.

În timp ce angajaţi actuali ai gigantului american au refuzat să publice lista sau să specifice majoritatea numelor de pe ea, trei surse familiare cu problema au confirmat existenţa listei, care este alcătuită în mare parte din ingineri de programe a căror experienţă la Google variază între 1 şi 11 ani. Google a refuzat să comenteze situţia.

Dezvăluirea privind Dragonfly a provocat o reacţie imediată în rândul angajaţilor obişnuiţi, care au mari aşteptări de la directorii companiei în ceea ce priveşte transparenţa, datorită valorilor corporative declarate ale Google. Un angajat căruia i s-a cerut să lucreze la proiect a decis să demisioneze, altul s-a transferat în altă echipă, şi forumurile interne au fost inundate de mii de postări, comentarii şi e-mail-uri care dezbat etica proiectului, potrivit buzzfeed.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură