Departamentul de Stat al SUA aprobă vânzarea unui lot de avioane F16 Taiwanului

Avion F16.
Avion F16. (YORICK JANSENS / AFP / Getty Images)

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare de 8 miliarde USD constând în avioane de vânătoare F-16 în Taiwan, a declarat marţi Agenţia de Cooperare pentru Securitate în Apărare într-o notificare oficială către Congres.

Acordul potenţial este pentru 66 de aeronave, 75 de motoare General Electric, precum şi alte sisteme, a declarat agenţia într-un comunicat, adăugând că acordul ar servi intereselor Statelor Unite şi ar ajuta Taiwanul să menţină o apărare credibilă.

China a denunţat vânzarea, una dintre cele mai mari ale SUA către Taiwan, pe care Beijingul o consideră o provincie rebelă. Regimul comunist a avertizat asupra unor „contramăsuri” nespecificate.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat pentru Fox News că vânzarea a fost „conform politicii americane din trecut” şi că Statele Unite au „respectat pur şi simplu angajamentele pe care le-am asumat cu toate părţile”.

Acordul survine pe fondul unor tensiuni în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul îşi proiectează supremaţia construind insule artificiale pe care aşează baze şi echipamente militare.

Tensiunile sunt accentuate de un război comercial dur între SUA şi China, început odată cu mandatul lui Donald Trump.

China ameninţă des Taiwanul cu invazia, care, însă, este destul de dificil de realizat din cauza condiţiilor meteo neprielnice în strâmtoarea care desparte cele două state.

Într-o postare pe Facebook, preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat că este recunoscătoare pentru „sprijinul continuu acordat de Washington pentru apărarea naţională a Taiwanului”.

Taiwanul a înregistrat cea mai mare creştere a cheltuielilor pentru apărare din ultimul deceniu, pe fondul creşterii tensiunilor militare cu China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe