Deportaţii din Giurgiu

(MICHAEL KAPPELER / AFP / Getty Images)

Miercuri, 21 noiembrie, de la ora 14.30, la Reprezentanţa Comisiei Europene din Bucureşti, str. Vasile Lascăr nr. 31, a avut loc masa rotundă cu titlul ”Deportaţii din Giurgiu”, iniţiată de prof. Lăcrămioara Stoenescu, autoarea mai multor cărţi cu acest subiect, ea însăşi deportată în copilărie.

Această masă rotundă s-a desfăşurat în completarea proiectului ”Rusaliile Negre; Deportaţii în Bărăgan” al Fundaţiei Academia Civică. Moderatorul întâlnirii a fost prof. univ. Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti. La eveniment au fost invitaţi: Doina Jela, editor; Romulus Rusan, de la Fundaţia Academia Civică; Andrei Muraru, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc; Silviu Moldovan, de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

A fost prezent un numeros public, în rândul căruia au predominat tinerii, mulţi dintre ei fiind elevi. În dezbaterile, deosebit de interesante, s-au implicat şi foşti deportaţi, prezenţi în sală, care şi-au depănat amintirile din iadul comunist.

Titlul mesei rotunde a fost legat de împlinirea a 60 de ani de la deportările din Giurgiu. În acest sens, prof. Lăcrămioara Stoenescu a declarat: ”Am vrut să scriem şi noi în istoria ţării o pagină despre deportaţii din Giurgiu”.

În principal, documentaţia acestei mese rotunde a fost volumul ”Copii, duşmani ai poporului”, despre care autoarea, dna Stoenescu, a spus: ”Am scris această carte, nedorind să iau cu mine în eternitate amintirile din deportare, pe care am vrut să le afle şi cei care nu le-au trăit şi nu le vor cunoaşte, din fericire, decât din cărţi. În final, am simţit că m-am purificat, lăsând în urmă spaimele, angoasele, teama de Securitate, şi am devenit din nou asemenea copilului pur, care a plecat în lume cu sufletul curat, nemaculat de ororile unei lumi nedrepte şi neiertătoare”.

O asemenea carte şi o astfel de masă rotundă duc, desigur, din toate punctele de vedere, spre ceea ce se cheamă catharsis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură