Descoperirea unui inel uriaş de galaxii pune la îndoială înţelegerea pe care omenirea o are despre univers

Reprezentare artistică care evidenţiază poziţia pe cer a Marelui Inel (cu albastru) şi a Arcului Gigant (cu roşu).
Reprezentare artistică care evidenţiază poziţia pe cer a Marelui Inel (cu albastru) şi a Arcului Gigant (cu roşu). (Screenshot - BBC)

Oamenii de ştiinţă de la University of Central Lancashire au descoperit în spaţiu o structură gigantică, în formă de inel, informează BBC.

Aceasta are un diametru de 1,3 miliarde de ani-lumină şi pare să fie de aproximativ 15 ori mai mare decât Luna pe cerul nopţii, aşa cum este văzută de pe Pământ.

Denumită de astronomi Marele Inel, aceasta este formată din galaxii şi roiuri de galaxii.

Aceştia spun că este atât de mare încât provoacă înţelegerea pe care omenirea o are asupra universului.

Marele Inel nu poate fi văzut cu ochiul liber. Este foarte îndepărtat, iar identificarea tuturor galaxiilor care alcătuiesc această structură mai mare a necesitat mult timp şi putere de calcul.

Potrivit unuia dintre principiile directoare ale astronomiei - numit principiul cosmologic, care afirmă că toată materia este răspândită uniform în Univers, astfel de structuri mari nu ar trebui să existe.

Deşi stelele, planetele şi galaxiile sunt, în ochii noştri, aglomerări uriaşe de materie, în contextul dimensiunii Universului, acestea sunt nesemnificative - iar teoria este că nu ar trebui să se formeze petice de materie mult mai mari.

Marele Inel nu este nici pe departe prima încălcare probabilă a principiului cosmologic, ceea ce sugerează că mai există un alt factor, încă nedescoperit, în joc.

Potrivit Dr. Robert Massey, director adjunct al Societăţii Astronomice Regale, dovezile pentru o regândire a ceea ce a fost un punct central al astronomiei sunt din ce în ce mai multe.

"Aceasta este cea de-a şaptea structură mare descoperită în univers care contrazice ideea că cosmosul este neted la cele mai mari scări. Dacă aceste structuri sunt reale, atunci este cu siguranţă un motiv de reflecţie pentru cosmologi şi pentru gândirea acceptată cu privire la modul în care universul a evoluat de-a lungul timpului", a menţionat el.

Marele Inel a fost identificat de Alexia Lopez, doctorandă la University of Central Lancashire (UCLan), care a descoperit, de asemenea, Arcul Gigant - o structură care se întinde pe o distanţă de 3,3 miliarde de ani-lumină în spaţiu.

"Este cu adevărat suprarealist. Trebuie să mă ciupesc, pentru că am făcut aceste descoperiri din întâmplare, au fost descoperiri întâmplătoare. Dar este un lucru mare şi nu-mi vine să cred că vorbesc despre asta, nu-mi vine să cred că sunt eu....

Niciuna dintre aceste două structuri ultra-mari nu este uşor de explicat în înţelegerea noastră actuală a universului.

Iar dimensiunile lor ultra-mari, formele lor distincte şi apropierea cosmologică trebuie să ne spună cu siguranţă ceva important - dar ce anume?", a spus ea.

Atât Marele Inel, cât şi Arcul Gigant apar relativ aproape unul de celălalt, în apropierea constelaţiei Boötes Păstorul.

Profesorul Don Pollacco, de la departamentul de fizică al Universităţii din Warwick, a declarat că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este extrem de mică, astfel încât cele două obiecte ar putea fi legate şi să formeze o structură şi mai mare.

"Aşadar, întrebarea este cum se pot crea structuri atât de mari? Este incredibil de greu de conceput orice mecanism care ar putea produce aceste structuri, aşa că, în schimb, autorii speculează că vedem o relicvă din universul timpuriu, unde valuri de material de densitate mare şi mică sunt 'îngheţate' în mediul extragalactic", afirmă Pollacco.

Există, de asemenea, structuri la fel de mari descoperite de alţi cosmologi - cum ar fi Marele Zid Sloan, care are o lungime de aproximativ 1,5 miliarde de ani-lumină, şi Zidul Polului Sud, care se întinde pe o lungime de 1,4 miliarde de ani-lumină.

Dar cea mai mare entitate unică pe care oamenii de ştiinţă au identificat-o este un supercluster de galaxii numit Marele Zid Hercules-Corona Borealis, care are o lăţime de aproximativ 10 miliarde de ani-lumină.

În timp ce Marele Inel apare ca un inel aproape perfect pe cer, analiza efectuată de Lopez sugerează că are mai degrabă o formă de spirală - ca un tirbuşon - cu faţa sa aliniată cu Pământul.

"Marele Inel şi Arcul Gigant, atât individual, cât şi împreună, ne oferă un mare mister cosmologic, în timp ce lucrăm pentru a înţelege universul şi dezvoltarea sa", a declarat Lopez.

Descoperirile au fost prezentate în cadrul celei de-a 243-a reuniuni a Societăţii Astronomice Americane (AAS) din New Orleans.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură