Descoperirile ştiinţifice din 2011

Cercetătorii au descoperit procariote despre care se crede că au fost în viaţă timp de 34.000 ani
Cercetătorii au descoperit procariote despre care se crede că au fost în viaţă timp de 34.000 ani (Brian Schubert)

În 2011 oamenii de ştiinţă au fost foarte ocupaţi. Au fost făcute multe descoperiri noi, discuţii şi argumentări. Două noi elemente au fost adăugate pe tabela periodică a elementelor şi mai mult de 1.000 de noi specii au fost identificate numai în Noua Guinee.

Molecule organice şi de susţinere a vieţii au fost descoperite în spaţiu

În 2011 s-au descoperit dovezi suplimentare ale existenţei apei şi vieţii pe Marte. A fost detectată gheaţă cu aceeaşi compoziţie cu cea a oceanelor Terrei pe cometa Hartley 2. Tânăra stea TW Hydrae a fost fotografiată cu un disc plin de vapori de apă, care se întinde pe o distanţă de 200 de ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Soare. Oamenii de ştiinţă cred că acest lucru sugerează faptul că apa este foarte răspândită în Univers.

Oxigen molecular a fost descoperit în Nebuloasa Orion, iar cercetătorii speră să găsească oxigen molecular şi în alte zone unde se nasc stele.

Molecule organice complexe, aflate în componenţa cărbunelui şi petrolului, au fost descoperite în spaţiu. Mai mult, nucleobazele, componentele esenţiale ale ADN-ului, au fost descoperite în meteoriţi. Alte molecule asemănătoare nucleobazelor, numite ”analogii ale nucleobazelor” au fost de asemenea descoperite. Unele dintre ele nu există în biologia terestră.

Corpul uman

Beneficiile meditaţiei: cercetările din 2011 au sugerat că meditaţia poate îmbunătăţi starea de spirit (aşa cum este arătat de o schimbare în lobul frontal al creierului); creşterea densităţii de materie cenuşie în regiunile creierului asociate cu învăţarea şi memorarea, emoţiile, procesele bazate pe sine şi privirea în perspectivă; prevenirea bolilor psihiatrice; creşterea conectării diferitelor părţi ale creierului şi reducerea micşorării creierului odată cu vârsta; nu în ultimul rând ameliorarea stărilor de stres post traumatic.

Ecolocaţia orbilor: Oamenii de ştiinţă au descoperit că unii oameni pot folosi ecolocaţia - un mod de a percepe mediul înconjurător pe baza emiterii de sunete şi calcularea distanţei faţă de obiecte prin măsurarea timpului în care ecoul ajunge înapoi la ureche - şi astfel ei pot ”vedea”. S-a descoperit că aceşti oameni procesează sunetele pe care le folosesc pentru ecolocaţie în centrul vizual al creierului.

Stimularea magnetică în scop clinic: stimularea magnetică s-a descoperit că este eficientă în recuperarea după accident cerebral şi reabilitarea vorbirii după acesta, cât şi prevenirea pierderii memoriei.

Arheologie

Au fost descoperite topoare de piatră datând acum 1.760.000 de ani în Kenya.

În Israel s-a descoperit o producţie în masă pentru lame de acum 400.000 de ani. Cercetătorii au găsit dovezi despre o linie de producţie bine planificată, care făcea lamele să fie mai eficiente şi conforme unui standard. Cremenea care se potrivea cel mai bine pentru tehnologie era selectată ca materie primă, iar mecanica fracturării pietrei era luată în considerare în producţie. Produsele finite aveau toate un tăiş ascuţit pentru tăiere şi o margine boantă pentru apucare uşoară.

Ştiinţa modernă descoperă înţelepciunea antică chineză

Chinezii antici aveau o abordare foarte diferită asupra ştiinţei faţă de Occident, iar rezultatele erau foarte eficiente. Folosind tehnologia, oamenii de ştiinţă de astăzi încep să descopere unele din secretele acestora.

NASA a putut să fotografieze o supernovă de la o distanţă de 8.000 de ani pe care chinezii au observat-o şi au documentat-o acum 2.000 de ani în înregistrările istorice. Chinezii antici numeau supernova ”o stea musafir” şi au descris-o ca având cinci culori.

Strategia militară detaliată în ”Arta războiului” de Sun Tzu, documentată a fi fost folosită de chinezi începând cu 144 î.Hr., s-a descoperit că se potriveşte cu teoria contemporană a jocurilor, care au început să se dezvolte în 1940.

S-a descoperit că un muşchi de pădure care era folosit demult de medicina tradiţională chineză conţine un inhibitor enzimatic care poate bloca efectele unor anumiţi agenţi chimici folosiţi în război, şi de asemenea poate trata boala Alzheimer. Oamenii de ştiinţă îl sintetizează pentru scop medical. Anterior, au fost folosite inhibitoare enzimatice similare, dar nu atât de eficiente ca inhibitorul din muşchiul de pădure chinez.

Fenomene neexplicate

Ploi fără apă: acest an a început şi s-a încheiat cu ploi fără apă. În timpul primei săptămâni a anului au avut loc un număr de cazuri în care mase de păsări cădeau din cer. În martie, mai mult de 100 de viermi au căzut din cer pe elevi scoţieni în timpul unei ore de educaţie fizică. În septembrie, a fost găsită o balenă întinsă pe iarbă (cântărind mai multe tone), la 800 de metri de ţărmul Angliei. Unii sugerează un fenomen ciudat al vremii care a ridicat balena din ocean şi a dus-o pe pământ, cu toate că nu s-a înregistrat niciun fenomen ciudat de vreme, şi nici urme de transport.

La sfârşitul anului, pe 12 decembrie, mai mult de 100 de mere au căzut din cer pe o stradă din Anglia. Din nou, vremea era calmă şi nu există nicio explicaţie pentru fenomen.

Fenomenul, numit ”ploi străine”, a fost documentat încă din anii 1500. Un caz din 1974 a implicat ouă fierte care au “plouat” timp de mai multe zile. În satul Yoro din Honduras, au avut loc ploi cu peşti în fiecare an între lunile mai şi iulie. În mod interesant, de fiecare dată când aveau loc astfel de ploi, ploua doar cu o singură specie de animal sau doar cu un tip de obiect. Ploaia cu păsări care s-a întâmplat la începutul anului în Arkansas implicase chiar numai un singur sex – au căzut doar păsări negre cu aripi roşii de tip masculin.

Statui de Buddha care învie? Statuile de Buddha au fost văzute mişcând din buze, clipind, mişcând pieptul şi braţele şi emiţând lumină în luna februarie într-un centru budist din Malaezia. Fenomenul s-a petrecut timp de aproape o oră şi a fost înregistrat de cei peste 100 de membri ai centrului.

Unii au încercat să explice acest fenomen drept o iluzie colectivă între membrii centrului budist, dar nimeni nu a fost în stare să explice filmele care arată mişcările statuilor de buddha.

Ninsoare în timp de vară: în luna iulie, a nins şi a căzut grindină în Shanghai, China, într-o zi când temperatura a ajuns la 37,9 grade Celsius. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri cum de s-a întâmplat acest lucru.

Creşterea florilor legendare: florile minuscule, care sunt considerate celebrele flori Udumbara descrise în scripturile budiste, continuă să înflorească peste tot în lume. Se spune ca aceste flori că înfloresc odată la 3.000 de ani şi că anunţă venirea unui rege sfânt care salvează oamenii lumii.

Floarea legendară Udumbara a fost văzută recent prima dată în Coreea în 1997. Sub microscop, pot fi văzute petalele şi staminele acestor flori. Floarea nu pare să aibă nevoie de nutrienţi, deoarece a fost găsită pe metal, sticlă, plastic şi chiar pe statui de Buddha.

Găuri apar peste tot în lume: au apărut găuri peste tot prin lume - unele formându-se peste noapte. Se presupune că găurile apar datorită eroziunii naturale, dar asta nu explică de ce multe găuri sunt perfect rotunde, de parcă au fost forate în pământ.

Combustii umane spontane: un alt caz de combustie umană spontană (SHC) a fost documentat în acest an. SHC sunt fenomene în care oamenii ard până la moarte fără nicio sursă externă de foc. Întregul corp poate fi ars până la cenuşă, dar obiectele apropiate sunt foarte puţin atinse.

Ce se întâmplă după moarte? La cea de-a 30-a aniversare a Asociaţiei Internaţionale pentru Studierea Întoarcerii din Moarte, s-a ţinut o conferinţă în Durham, N.C., unde cercetătorii şi-au prezentat noile descoperiri ale experienţelor de întoarcere din moarte (NDE).

Întoarcerile din moarte sunt experienţe relatate de oameni care au fost pronunţaţi morţi sau sunt aproape morţi dar sunt resuscitaţi. Exemplele de NDE includ experimentarea schimbării percepţiei proprii şi a modului de gândire, găsirea păcii şi a calmului, obţinerea percepţiei extrasenzoriale (ESP), revederea întregii vieţi şi a efectelor acţiunilor proprii asupra celorlalţi, sentimentul de părăsire a corpului, întâlniri cu oameni decedaţi şi a alte fiinţe descrise drept îngeri şi sentimentul că persoana care a murit temporar a intrat în altă dimensiune.

Un număr tot mai mare de dovezi demonstrează validitatea NDE. Acest lucru duce la schimbarea înţelegerii asupra relaţiei dintre minte şi creier, deoarece în multe cazuri de NDE, pacienţii au suferit de daune cerebrale sau se aflau în stare de în moarte cerebrală. Astfel că presupunerea curentă că toate activităţile mentale vin din creier este pusă la îndoială.