DEUTSCHE BANK: Trump ar putea numi China un “manipulator valutar” în săptămânile următoare

Dolari americani şi yuani chinezi.
Dolari americani şi yuani chinezi. (Captură Foto)

Un nou conflict poate fi în curând deschis de administraţia Trump, avertizează cel mai mare conglomerat financiar european, Deutsche Bank.

“Cândva în următoarele două săptămâni, credem că este probabil ca preşedintele Trump să declare China un manipulator valutar şi să propună penalităţi dacă [Beijingul] nu începe negocieri pentru a-şi reduce surplusul comercial cu SUA”, a scris echipa, condusă de Michael Spencer, economist şef la Deutsche Bank, într-o notificare trimisă clienţilor săi săptămâna trecută.

“Aceasta a fost o promisiune consistentă de campanie şi, de la învestire, Trump şi-a demonstrat hotărârea de a-şi respecta promisiunile, oricât ar fi de controversate”, au continuat ei. “Este improbabil ca legile americane existente şi aplicarea lor, de către Trezorerie, în anii recenţi, să satisfacă apetitul preşedintelui pentru penalităţi dure pentru comerţul necinstit, aşadar anticipăm că măsurile propuse ar putea merge mult dincolo de ceea ce s-a crezut posibil chiar şi cu câteva săptămâni în urmă”.

Deşi trebuie să facă faţă unui adevărat exod de capital, China a încercat să controleze rata deprecierii monedei sale naţionale începând cu 2014 şi a întâmpinat greutăţi şi mai mari în a o menţine stabilă începând cu mijlocul anului trecut.

Autorităţile au inversat evoluţiile precedente, care au fost caracterizate de deschiderea parţială a pieţelor de capital şi de o oarecare internaţionalizare a monedei - pentru a încerca să stăvilească problemele apărute după prabuşirea economică de după 2008. Situaţia a fost agravată de scăderea rezervelor de monedă străină, şi de intervenţiile pentru a susţine activitatea bursieră.

După cum a declarat echipa Deutsche Bank cu privire la acest aspect: “În timp ce această politică de intervenţie poate să fie într-adevăr descrisă ca unilaterală de către legea americană, este o intervenţie într-o direcţie ce în mod normal ar fi considerată ca fiind în interesul SUA – pentru a preveni o depreciere şi mai rapidă a monedei chineze”.

În mod notabil, există trei criterii care trebuie respectate pentru ca o ţară să poată fi pusă pe lista manipulatorilor de valută, de către Departamentul american al Trezoreriei:

  1. Ţara trebuie să aibă un surplus comercial bilateral semnificativ cu SUA.
  2. Ţara are un surplus “material” de cont valutar.
  3. Ţara este implicată în intervenţii unilaterale persistente pe piaţa valutară.

În raportul lor bianual pe luna aprilie a anului trecut, Trezoreria a creat o “listă de monitorizare” ce include parteneri comerciali majori, o listă care “merită atenţie pe baza unei analize a celor trei criterii”. După ce o ţară este adăugată pe listă, este menţinută acolo pentru cel puţin două rapoarte consecutive.

China s-a aflat printre ţările adăugate pe listă. Totuşi, Trezoreria SUA a notat că, în timp ce a respectat două dintre cele trei criterii în raportul pe luna aprilie (un surplus comercial bilateral mare şi un surplus de cont curent de peste 3%), China a respectat doar unul dintre cele trei criterii în raportul din luna octombrie a anului trecut (surplus comercial bilateral mare).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie