Dezaprobare faţă de decorarea fostului general de Securitate Iulian Vlad de către oficialii Ambasadei Chinei la Bucureşti

Recepţie la Ambasada Chinei, 27 septembrie, 2012, Bucureşti
Recepţie la Ambasada Chinei, 27 septembrie, 2012, Bucureşti (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de decorarea fostului general de Securitate Iulian Vlad de către oficialii Ambasadei Chinei la Bucureşti şi consideră această acţiune drept un gest regretabil, se arată într-un comunicat al IICCMER.

Conform unor informaţii apărute în presă, fostul general de Securitate Iulian Vlad a fost decorat duminică, 3 februarie a.c., de către oficiali ai Republicii Chineze la Bucureşti.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de această iniţiativă.

Cultul persoanelor care au instrumentat şi organizat acţiuni represive împotriva opozanţilor regimului comunist reprezintă un act care ultragiază memoria victimelor.

Generalul Iulian Vlad (82 de ani) a fost ultimul şef al Departamentului Securităţii Statului, ocupând această funcţie între octombrie 1987 şi decembrie 1989. El a intrat în Partidul Comunist Român (PCR) în 1946, ulterior fiind integrat în structurile Ministerului Afacerilor Interne; între 1984 şi 1989 a fost membru al Comitetului Central al PCR. A făcut cursuri de specializare în securitate în Uniunea Sovietică şi a lucrat încă de la înfiinţare în Consiliul Securităţii Statului; a fost comandant al Şcolii militare de ofiţeri activi de la Băneasa. Începând cu 1977 a ocupat vreme de zece ani postul de secretar de stat la Ministerul de Interne, coordonând, printre altele, acţiunea de contracarare a emigrării în Occident a cetăţenilor români.

De numele lui Iulian Vlad se leagă reprimarea sângeroasă a unor acţiuni anticomuniste, precum revolta muncitorilor de la Braşov (noiembrie 1987) şi revoluţia din decembrie 1989.

Arestat în decembrie 1989, Iulian Vlad a fost condamnat la 25 de ani închisoare pentru implicarea în reprimarea evenimentelor de la Timişoara şi Bucureşti. A executat doar 4 ani din pedeapsă, fiind eliberat în 1993.

Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Iulian Vlad a suprimat sau a îngrădit, prin acţiunile sale pe linie de Securitate, drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului. Fostul şef al Securităţii a dispus numeroase măsuri represive împotriva opozanţilor regimului comunist, respectiv măsuri de filaj, interceptarea de convorbiri telefonice, percheziţii şi arestări. Curtea de Apel Bucureşti a confirmat, printr-o hotărâre din 2010, toate aceste acuzaţii, conchide comunicatul primit de la IICCMER.

***

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează şi susţine conştientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale şi muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.

Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: şantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca - cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România îşi explorează, conştientizează şi asumă trecutul comunist, îşi clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX şi promovează valorile democraţiei în societatea modernă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne