Dezastrul din sistemul de sănătate: "Avem un sistem mafiot care aduce moartea"

În România există medicamente care nu sunt eficiente, există şi boli pentru care medicii nu au tratament licenţiat, aceleaşi antibiotice se dau şi la profilaxie şi în tratament, cu alte cuvinte este haos, datorat unui sistem mafiot care aduce moarte.
Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)

Deloc intimidat de faptul că a fost ameninţat cu un proces după ce a declarat că medicamentele româneşti au efecte mai slabe decât cele din străinătate, medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă de la Spitalul Marie Curie din Capitală, îşi menţine declaraţiile legate de problemele din sistemul medical.

"Am mai spus şi altădată, sunt medicamente pe care le administrăm şi vedem că nu există eficacitate şi apoi administrăm aceleaşi substanţe de bază cu alt medicament şi vedem eficacitate. Şi sigur că ne putem pune mari întrebări. Uitaţi-vă câte antibiotice pe grupe de bacterii avem în ţară şi o să vă daţi seama că este o mare tragedie lucrul acesta, dacă eu, de 20 de ani, administrez aceleaşi medicamente şi pentru profilaxie şi pentru tratamente. Este absolut năucitor ceea ce facem, stricăm şi acele medicamente, poate bune pe piaţă", a explicat medicul Cătălin Cîrstoveanu, pentru Realitatea.net.

Potrivit medicului Cîrstoveanu, sistemul românesc se zbate în haos, motiv pentru care nu este de mirare că mulţi români preferă să se trateze în Occident, deşi România are medici buni.

"Este politică de spital (în Occident n.r.), politică de secţie, există politică naţională, există epidemiologi în spital carea au poziţie extrem de clară şi exactă... la noi este absolut un haos, un haos generat de posibilităţile de cumpărare a spitalelor, de ceea ce ne aduce Agenţia Naţională a Medicamentului pe piaţă. Aveam pacienţi cu toxoplasmoză în România, nu există niciun medicament licenţiat în ţară!", a declarat medicul.

"De douăzeci de ani avem aceleaşi medicamente şi pentru profilaxie şi pentru tratamente, este absolut năucitor", a adăugat medicul explicând că România are medici buni, însă mulţi pacienţi preferă să se trateze în străinătate din cauza sistemului, conform unei intervenţii telefonice la Realitatea Tv.

Declaraţiile lui Cîrstoveanu sunt întărite şi de reprezentanţi ai societăţii civile care lupta pentru o schimbare în sistemul medical.

"Avem un sistem mafiot (în sănătate n.r.) care aduce moartea. Un sistem mafiot format din moguli, care au reuşit dându-şi legi să acceadă şi să rămână acolo, să se înconjure de întreaga familie şi să facă lucruri inimaginabile.", a declarat Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei „Dăruieşte viaţă”, asociaţie ce face eforturi pentru modernizarea şi dotarea corespunzătoare a clinicilor din România şi pentru a determina modificări legislative menite să ofere pacienţilor dreptul la viaţă.

Reamintim că, recent, şeful secţiei ATI nou-născuţi de la Spitalul Marie Curie din Capitală, Cătălin Cîrstoveanu, a atras atenţia că nu doar dezinfectanţii sunt diluaţi în România, ci şi medicamentele au efecte mult mai slabe decât cele din străinătate. La scurt timp după aceste afirmaţii, compania Antibiotice SA a anunţat că intenţionează să-l dea în judecată pe medic, pe motiv că declaraţiile acestuia ar aduce "prejudicii grave sistemului de sănătate."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne