Dezintegrarea NATO, faza pe ameninţări: lui Erdogan i se arată pisica

Sistem american de apărare antirachetă Patriot.
Sistem american de apărare antirachetă Patriot. (Wikipedia.org)

În timp ce NATO s-a plâns iniţial că sistemul rusesc de rachete S-400 nu este compatibil cu propriile sisteme, generalul NATO Petr Pavel a declarat reporterilor acum câteva zile că Turcia ar putea fi pedepsită de alianţă pentru că nu cumpără sisteme americane.

“Principiul suveranităţii este valabilpentru achiziţionarea de echipamente de apărare, dar în acelaşi mod în care naţiunile sunt suverane în luarea deciziilor, sunt de asemenea suverane şi în ceea ce priveşte consecinţele acestei decizii”, a declarat generalul Petr Pavel, preşedintele Comitetului Militar al NATO. Generalul a făcut comentariile săptămâna trecută, în timpul unei întâlniri cu un grup de reporteri, ce a fost găzduită de Defense Writers Group, în Washington.

Pavel a respins întrebările legate de recentele mişcări făcute de Turcia împotriva democraţiei, insistând că nimeni nu este perfect.

“Când vine vorba de carenţele democratice, arătaţi-mi o singură naţiune care este perfectă. Nimeni nu este perfect”, a precizat generalul american.

“Nimeni nu contestă rolul Turciei de aliat important în faţa tuturor provocărilor dificile pe care le înfruntă alianţa”.

Aparent, aceeaşi toleranţă nu se aplică în cazul achiziţionării de arme americane.

Acordul încheiat de Kremlin şi Ankara pentru cumpărarea sistemului rusesc de rachete S-400 “este un semn clar că Turcia este dezamăgită de SUA şi Europa”, a declarat Konstantin Makienko, analist la Centrul pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor, un think-tank din Moscova.

“Dar, până la plătirea avansului şi până la începerea asamblării, nu putem fi siguri de nimic”, a adăugat el.

Sistemul S-400 şi predecesorul său S-300 au fost lăudate ca fiind alternative avansate şi rentabile financiar la sistemele americane de apărare antiaeriană.

SUA s-a obişnuit să deţină un monopol virtual pe această piaţă, asigurându-se că nimeni nu cumpără arme ruseşti fără să nu aibă parte de o porţie de critici publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe