Dieting, un nou stil de viaţă: dietele şi tulburările de alimentaţie sunt afaceri de miliarde

O dietă primară s-a dovedit mult mai saţioasă decât o dietă mediteraneană. Notă: dieta primară nu include alcool.
O dietă primară s-a dovedit mult mai saţioasă decât o dietă mediteraneană. Notă: dieta primară nu include alcool. (Photos.com)

La nivel mondial, pentru a ţine sub control propria greutate, se cheltuiesc în fiecare an aproximativ 200 de miliarde de dolari. Aceasta este o piaţă extrem de bogată care se adresează producţiei de produse alimentare, strategiilor şi programelor, toate folosite pentru a câştiga bani exploatând nevoia reală sau imaginară, de a pierde în greutate. Avem de-a face cu o lume fără reguli, deschisă escrocheriilor, fraudelor şi falsurilor. O anchetă efectuată de compania americană de cercetare de piaţă a dietelor Transparency Market Research şi publicată de Republica face un rezumat şocant.

Există diete care promit pierderea a 3 kilograme în trei zile, în timp ce altele garantează slăbirea cu 10 kilograme într-o lună, sau promit un abdomen plat chiar şi numai pentru week-end. De multe ori au nume ciudate: dieta minune, dieta furculiţă, dieta războinicului, a culorilor, a secolului XXI, a celor 3 ore, dieta de ph, sau au numele inventatorului lor, ca Dukan sau Messegué, dar există, de asemenea, cea care pur si simplu se numeşte "Oh my god!". Toate oferă o listă nesfârşită de sfaturi, reţete, tabele, grafice, calculul caloriilor etc. Există o listă de prescripţii vagi care au împânzit internetul şi revistele pentru femei dar găsim şi o multitudine de produse, pastile, săruri, creme, stivuite pe rafturile farmaciilor.

Toate la fel, şi toate diferite, dar puse împreună, în acest moment, formează una dintre pieţele cele mai prospere: aceea de a nu mânca sau, mai degrabă, de a nu ne îngrăşa. Obsesia dietelor, a şoldurilor înguste şi a stomacului plat, în ultimele decenii, a depăşit limitele nevoilor reale de sănătate, a mai mult sau mai puţin justificatelor temeri estetice, transformându-se într-o afacere capabilă să vehiculeze miliarde.

Industria - Diet industry, acesta este termenul folosit pentru a descrie piaţa bogată pentru producerea de produse, instrumente, strategii, programe şi orice alte mijloace utilizate pentru pierderea în greutate, indiferent de raportul cost/beneficiu pentru consumator. Scopul diet industry, este să câştige bani exploatând nevoile reale sau imaginare ale persoanelor, de a pierde în greutate. Este o piaţă fără reguli, deschisă pentru escrocherii, fraude, farse, o afacere nemiloasă care are scopul de a crea nevoi. Este o fabrică de iluzii.

O ploaie de bani - Miza este mare: se estimează că în Statele Unite ale Americii, venitul anual rezultat din promovarea de diete şi produse dietetice a fost de aproximativ 60 miliarde de dolari. La nivel mondial, piaţa dietelor se ridică la 200 miliarde de dolari şi este estimat să ajungă la 216 miliarde de dolari în următorii doi ani. Datele, publicate de compania americană de cercetare de piaţă Transparency Market Research, arată o creştere anuală de 11%, comparativ cu cercetarea efectuată în 2011.

Asia se va pune la dietă - Raportul arată că în dieting "SUA este un lider (...). Cu toate acestea, piaţa care promite cel mai mult, pare a fi Asia: acolo, oamenii au schimbat direcţia spre un stil de viaţă occidental care va genera în curând acelaşi tip de nevoi estetice şi sanitare. Toate acestea relevă un potenţial uriaş de dezvoltare pentru companiile active în domeniul pierderii în greutate". O piaţă în expansiune, care nu cunoaşte criza, pentru că îşi are rădăcinile în condiţii dificil de înlocuit: modul de viaţă occidental care duce la un stil de viaţă sedentar şi industria alimentară care a schimbat anotimpurile şi calitatea produselor alimentare şi sugerează alimente low-cost, cu un mare conţinut de calorii, disponibile oriunde, în orice moment, care favorizează asimilarea de calorii în exces. Îngrăşare şi apoi slăbire: aceasta este robia invizibilă a alimentelor care îmbogăţesc multinaţionalele, circuitul fals în mijlocul căreia se mişcă milioane de oameni.

Alimentele care te răsfaţă - Conform celor relatate de studiul companiei americane Trasparency Market Research, chiar şi criza economică din ultimii ani promovează industria dietelor: în timpul recesiunii, un număr tot mai mare de oameni au apelat la alimente de proastă calitate, ieftine, sau la fast-food şi au crescut vânzările de produse alimentare confort (denumire generică pentru mâncarea care ridică moralul, de obicei dulce, care satisface, răsfaţă), "în acest fel s-a acumulat un exces de greutate, superior comparativ cu perioadele anterioare, şi se presupune că, pentru a o pierde, este nevoie de mult mai mult timp decât în trecut". Pentru a prolifera, diet industry are nevoie, de fapt, de un popor devotat de consumatori, a căror instabilitate şi fragilitate în loc să fie o limitare este o putere, deoarece fiecare eşec duce la o altă încercare. Se opreşte şi se începe din nou, mergând astfel din dietă în dietă.

Cinci milioane de obezi - Piaţa dietelor nu îi afectează numai pe obezi, a căror greutate şi probleme de sănătate necesită îngrijiri specifice, dar mai ales, pe cei cu un exces de greutate, pe cei nemulţumiţi de aspectul exterior şi care, începând din primăvară se tem de "proba costumului de plajă", în război constant cu depozitele de grăsime de pe solduri. Pe scurt, cei care chiar dacă nu sunt graşi ar dori să piardă cel puţin un pic în greutate şi se îndreaptă către dietele improvizate, servicii de îndrumare on-line şi produse care promit pierderea rapidă a kilogramelor.

Trucuri pentru a convinge – Pentru această armată de potenţiali clienţi (şi cine nu a fost, cel puţin o dată?), piaţa dietelor foloseşte diferite strategii comerciale şi de marketing, tehnicile de comunicare folosite sunt structurate pentru a crea un fel de dependenţă, o obişnuinţă cu mesajul, care nu mai este perceput ca fiind "publicitate" devenind pentru toţi "adevărat". Mesajele transmise de diet industry: asigură o pierdere în greutate uşoară, fără eforturi şi în mod permanent; foloseşte termeni cum ar fi miraculos, exclusiv, secret, unic, recent, descoperire; sunt prezentate fotografii înainte şi după dietă; utilizează mărturia clienţilor mulţumiţi care de multe ori sunt plătiţi; arată studii fără nicio referire la reviste ştiinţifice acreditate; duce la convingerea că eşecul unei diete este un semn de lipsă de hotărâre şi de valoare morală.

Dieting, un mod de viaţă - Toate acestea conduc milioane de persoane la dieting, rămânerea permanent în dietă, ca un stil de viaţă. Dar acesta este un mod de viaţă periculos. Toate studiile recente sugerează într-adevăr o legătură între a fi mereu în dietă şi debutul tulburărilor de alimentaţie:ciugulire toată ziua, vomitare după mese, mâncat pe timp de noapte, trecerea de la mâncat mult la diete stricte, sau mâncarea unui anumit tip de alimente evitând în mod obsesiv altele. Acestea sunt unele dintre modificările comportamentele care se răspândesc în mod tăcut şi sigur.

Tulburări extreme - Dar se răspândesc şi tulburările extreme: anorexia şi bulimia. Aceasta este partea întunecată a societăţii occidentale, a bogăţiei. Tulburările de alimentaţie sunt în creştere şi sunt acum una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul tinerilor din ţările occidentale, în special în rândul fetelor. 2% dintre femeile cu vârsta de 18 şi 24 de ani suferă de anorexie sau bulimie, iar 4,5% până la 6,2% prezintă diferite tulburări de alimentaţie. A crescut numărul cazurilor prea timpurii ale bolii, cu fete cu vârste din ce în ce mai mici asaltate de grija pentru siluetă (de multe ori sunt fiicele mamelor care sunt tot timpul în dietă), dar este, de asemenea, din ce în ce mai clară legătura între o scădere a vârstei şi expunerea la presiuni pentru a obţine o interacţiune mai flexibilă, în special prin intermediul internetului. Experţii care au colaborat la raport scriu: "Multe studii au descoperit că majoritatea persoanelor cu tulburări de alimentaţie, au început o dietă înainte de a dobândi acest comportament ( ... ). Diet industry este puternic implicată, în mod indirect, în favorizarea dezvoltării tulburărilor de alimentaţie, deoarece subliniază, prin sloganuri publicitare, ideea că persoanele care au un exces de greutate sunt neatractive, fragile, leneşe, lacome şi bolnave, şi numai odată cu pierderea în greutate pot fi fericiţe şi îşi pot rezolva toate problemele".