Din Hawaii până în Caraibe: se interzic cremele solare cu substanţe care dăunează mediului înconjurător

După insula americană Hawaii, insula Bonaire va adopta aceeaşi politică: până în 2021 vor fi interzise cremele solare care au impact asupra recifului de corali.
Cum alegeţi factorul de protecţie UV
Cum alegeţi factorul de protecţie UV (Facebook)

Lungul val al ecologismului din Hawaii a ajuns acum în Caraibe. După anunţarea interdicţiei de creme solare cu substanţe chimice poluante şi dăunătoare recifelor de corali care va intra în vigoare în Hawaii în 2021, acum şi insula Bonaire din Caraibe a decis să-i urmeze exemplul.

Problema cu cremele solare care conţin substanţe chimice poluante este o temă care a fost discutată timp luni de zile pe insula americană. Potrivit experţilor, de mulţi ani recifurile de corali suferă, ca şi în alte părţi ale lumii, de albire, iar daunele s-ar datora şi cremelor solare folosite de om, în special cele care conţin oxybenzone şi octinoxate, compuşi chimici cunoscuţi sub numele de oxybenzone (sau benzophenone-3) şi octyl methoxycinnamate (sau ethylhexyl methoxycinnamate). Aceştia ar fi responsabili de moartea multor corali şi de procesele de deteriorare a florei şi faunei, motiv pentru care guvernul din Hawaii a decis să le interzică în următorii trei ani.

Alte creme solare, cum ar fi cele pe bază de minerale şi alte substanţe nepoluante care protejează pielea de razele ultraviolete, vor fi permise. Conform estimărilor autorităţilor insulare, cele mai mari daune provocate de cele două elemente chimice sunt vizibile în reciful de corali de pe plajele din Waimea Bay, Hanauma Bay şi plaja Waikiki dar şi în Honolulu şi în rezervaţia naturală Ahihi-Kinau.

Astfel, luând exemplu de la Hawaii, şi după publicarea mai multor cercetări ştiinţifice (cum ar fi studiul publicat în revista Archives of Environmental Contamination and Toxicology), care confirmă problemele cauzate de aceste creme solare, având în vedere enorma cantitate folosită de către turişti şi locuitori, Caraibe intenţionează să facă exact acelaşi lucru: interzicerea cremelor solare poluante pentru a încerca să salveze mediul, raportează situl web reppublica.it.

Proiectul ecologic va porni din insula Bonaire, destinaţie turistică renumită pentru scufundări, care face parte din „Bes”, insulele din Caraibele olandeze, nu departe de coasta Venezuelei. Aici, Consiliul a votat în luna mai a.c. pentru eliminarea cremelor solare care conţin substanţe (până în 2021).

Speranţa ecologiştilor este ca aceste două exemple să deschidă calea pentru o schimbare generală, chiar şi în ceea ce priveşte protecţia solară, în alte părţi ale lumii. Deja în diverse parcuri şi rezervaţii, cum ar fi cele din Riviera Maya din Mexic, produsele de protecţie solară non-biodegradabile nu sunt permise.

Creme solare da, dar fără aceste două substanţe chimice nocive. Un exemplu de urmat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură