Din luna aprilie 2012, locuitorii Chişinăului nu vor mai bea apă cu clor

(Cate Gillon / Getty Images)
Tatiana Chiriac
20.03.2012

Cu începere din luna aprilie curent, locuitorii municipiului Chişinău nu vor mai bea apă tratată cu clor. SA "Apă-Canal Chişinău" va înlocui clorul gazos, folosit în prezent pentru tratarea apei, cu hipocloritul de sodiu, care presupune apă de o calitate net superioară. Anunţul a fost făcut astăzi, la o conferinţă de presă, de Constantin Becciev, director al întreprinderii, transmite moldpres.

Potrivit lui Becciev, noua substanţă ce va fi utilizată pentru tratarea apei este inofensivă şi asigură o calitate mai bună a apei. Oficialul a dat asigurări că, deşi tratarea apei conform noii metode este mai costisitoare decât procedura cu clor gazos, acest lucru nu va schimba tariful pentru apa potabilă.

Costul implementării noii tehnologii este de aproape şapte milioane de lei, bani alocaţi de furnizorul de apă. În cadrul proiectului, cu începere din noiembrie 2010, compania franceză "Seureca" a realizat un studiu de fezabilitate, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Hipocloritul de sodiu este o sare obţinută prin metoda electrochimică, eficientă contra majorităţii microbilor patogeni, nepericuloasă la utilizare, depozitare şi transportare. În urma tratării, proprietăţile fizice şi chimice ale apei nu se schimbă, dar se reuşeşte eliminarea eventualelor componente bacteriologice.

Conform unor studii internaţionale, utilizarea hipocloritului de sodiu acţionează mai efectiv asupra microflorei patogene, viruşilor, germenilor, inclusiv asupra microbacteriilor de tuberculoză şi hepatită. Studiile denotă că în oraşele în care s-a înlocuit clorul lichid cu hipoclorit de sodiu, cazurile de hepatită şi tuberculoză s-au redus cu 30-50%.

În anul 2009, SA "Apă-Canal Chişinău" a introdus tehnologia nouă pentru dezinfecţia apei cu hipoclorit de sodiu la Staţia de tratare din oraşul Vadul lui Vodă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor