Din MAE au dispărut sute de lucrări de artă împrumutate de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană

Muzeul de Artă al României (MNAR), noaptea (mnar.ro)
Ana Ion
23.05.2024

Curtea de Conturi a constatat la finalul anului trecut că din patrimoniul Ministerului Afacerilor Externe au dispărut sute de lucrări de artă fără nici o explicaţie, relatează Defapt.ro.

Alte mii de obiecte de artă (sculpturi, picturi, veselă de argint şi obiecte de mobilier) au o valoare de inventar de numai 50 de lei pentru fiecare.

Mai mult, zeci de angajaţi responsabili cu contabilitatea misiunilor diplomatice nu au nici un fel de studii de specialitate financiar-contabilă.

Potrivit sursei citate, ministrul Luminiţa Odobescu a fost informată la finalul anului trecut despre neregulile constatate de Curtea de Conturi la Ministerul Afacerilor Externe şi instituţiilor subordonate.

Principalele nereguli constatate arată că structura centrală a MAE opune rezistenţă la digitalizarea instituţiei, în contextul în care situaţiile financiare se întocmesc prin introducerea manuală a datelor din balanţele de verificare prin preluarea dintr-un tabel în format XLS.

În plus, s-a constatat că sistemul intern managerial nu este dezvoltat şi implementat la un nivel care să asigure acurateţea şi exhaustivitatea datelor raportate prin situaţiile financiare.

„Nu au fost implementate mecanisme eficiente de control şi monitorizare, inclusiv un sistem de semnalare a neregulilor, menit să asigure conducerii informaţii relevante şi în timp util (…).

La nivelul ministerului nu există informaţii centralizate cu privire la controalele desfăşurate de entităţile subordonate, fapt care poate avea repercusiuni asupra actului managerial sau asupra bugetului şi patrimoniului entităţii”, se menţionează în raportul Curţii de Conturi.

Mai mult, MAE nu deţine date centralizate cu privire la litigiile în care este parte în procese, inclusiv informaţii despre procesele finalizate sau aflate pe rolul instanţelor de judecată din străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor