Dionis Cenuşă: Insistenţa lui Andrei Năstase face ca dosarul privind uzurparea puterii de stat să devină politizat

Năstase şi aliaţii săi politici trebuie să înţeleagă că multiplicarea dosarelor pe numele lui Plahotniuc atrage după sine aşteptări mari, dar şi o sarcină puţin realizabilă, dacă politizarea acestora nu scade din intensitate, afirmă politologul.
Dionis Cenuşă, politolog din R. Moldova
Dionis Cenuşă, politolog din R. Moldova (facebooc.com)

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase a declarat luni că Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe faptul uzurpării puterii de stat astfel, încăpăţânarea sa ar fi dat roade iar „castelul din cărţi de joc construit de Plahotniuc şi slugile sale începe să se prăbuşească!”

În context, politologul Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că fără nicio mimare a independenţei politice a procuraturii, Andrei Năstase admite deschis că noul procuror general este un funcţionar ascultător şi se ocupă de ceea ce îi este indicat de către „încăpăţânatul ministru de Interne” şi anume examinează denunţul privind “uzurparea puterii de stat”.

Expertul menţionează că dosarul este unul important, dar şi complicat. De aceea, cu cât Năstase îl impune mai mult în gestiunea procuraturii, cu atât mai politizat devnie acesta. „Ce se întâmplă cu un dosar politizat? Acesta nu părăseşte frontierele naţionale, ci se transformă într-un instrument de război politic. Orice instituţie internaţională care se respectă va fi atentă cu dosare politizate, a căror credibilitate este scăzută.”

În opinia analistului politic, cetăţenii R. Moldova sunt siguri că aşa-numitul “castel al lui Plahotniuc”, oricare ar fi acesta, este deja în proces de prăbuşire. Dezvăluirile pe marginea crimei din sistemul bancar şi alte scheme de ilegalităţi deja oferă teren fertil pentru investigaţii dureroase pentru Plahotniuc şi anturajul acestuia.

Andrei Năstase şi aliaţii săi politici trebuie să înţeleagă că multiplicarea dosarelor pe numele lui Plahotniuc atrage după sine aşteptări mari, dar şi o sarcină din ce în ce mai irealizabilă, dacă politizarea acestora nu scade din intensitate, notează Dionis Cenuşă precizând că procuratura, la fel ca şi CNA-ul, trebuie depolitizate şi nicidecum invers, pentru a crea percepţia unei justiţii integre, şi credibile pentru cât mai mulţi.

Partidul Democrat a anunţat că va ataca în instanţă ordonanţa Procuraturii Generale privind deschiderea dosarului penal pentru uzurparea puterii de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe