Dionis Cenuşă: Nimeni nu ştie cum să dialogheze cu PDM şi totodată să rămână nepătaţi

PSRM prin intermediul preşedintelui se auto-invită să facă parte din coaliţia de guvernare, Dodon chiar pariază cu propria popularitate pentru a amortiza potenţiala coaliţie între socialişti şi PDM, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă (expert-grup.org)

Politologul Dionis Cenuşă consideră că după prima şedinţă a Legislativului Republicii Moldova socialiştii şi democraţii ar fi fost avantajaţi datorită experienţei de guvernare (in)directe. Însă construcţia unei opoziţii puternice ar putea să necesite ceva timp din cauză că unor deputaţi ACUM le lipseşte experienţa şi cunoştinţele despre modul cum funcţionează Parlamentul.

În opinia analistului, ceea ce fac democraţii ar fi insinuarea desfăşurării unor negocieri, care chiar dacă au loc nu sunt transparente. „Motivele opacităţii variază, dar principalul este că nimeni nu ştie cum să dialogheze cu PDM şi totodată să rămână nepătaţi.”

Expertul menţionează că socialiştii prin intermediul preşedintelui se auto-invită să facă parte din coaliţia de guvernare. Igor Dodon pariind cu propria popularitate pentru a amortiza potenţiala coaliţie între socialişti şi PDM.

Dionis Cenuşă susţine că propunerea ACUM de a confirma status-quo-ul de „stat capturat” şi ideea de a propune un candidat pentru funcţia de speaker denotă o tactică complexă a opoziţiei, dar pe alocuri contradictorie deoarece dacă socialiştii adoptă declaraţia în care este acuzat Vladimir Plahotniuc, atunci coaliţia PDM-PSRM este compromisă, iar alegerile anticipate să devină tot mai probabile.

„Pe de altă parte, ACUM sugerează că va vota pentru un speaker propus de ei, ceea ce contribuie la menţinerea actualului guvern. Până când lucrurile se clarifică, democraţii observă capacitatea opoziţiei, deja parlamentare, de a mobiliza proteste, în contextul sentinţelor contra celor doi activişti ACUM - Gheorghe Petic şi Sergiu Cebotari”, a conchis politologul.

De menţionat că, după prima şedinţă a Parlamentului moldovean, deputaţii din partea blocului ACUM au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că cetăţenii sunt sufocaţi de corupţia endemică, de furturile şi privatizările ilicite din avutul public, de controlul total asupra sistemului judecătoresc exercitat de oligarhie şi de numeroasele atacuri asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, de aceea au propus spre votare tuturor deputaţilor o declaraţie privind recunoaşterea caracterului captiv al statului R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe