Directoarea unei şcoli din Capitală, condamnată la 3 ani de închisoare pentru luare de mită

Mită (corupţie)
Mită (corupţie) (cna.md)

Carmen Elena Zanfir, director şi ordonator de credite la Şcoala nr. 150 din Capitală, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu executare pentru luare de mită. Femeia este acuzată că a primit suma de 137.236 de lei de la o firmă care efectua lucrări de reparaţii şi reabilitare în şcoală, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, în urma deciziei instanţei, după executarea pedepsei, directoarea îşi pierde pentru cinci ani dreptul a exercita profesia de cadru didactic în învăţământul de stat sau privat, precum şi acela de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Judecătorii au dispus totodată confiscarea de la inculpată a sumei de 30.000 lei, femeia trebuind să restituie şi 5.000 lei martorei Nicoleta Elena Diaconescu.

Potrivit DNA, în perioada septembrie - octombrie 2019, Carmen Elena Zanfir a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor) un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a şcolii, pentru ca, în schimb, să aprobe plăţile către societatea respectivă, precum şi încheierea unui act adiţional de prelungire a duratei contractului. Procurorii susţin că directoarea a primit suma pretinsă în mai multe tranşe: prima tranşă, în sumă de 20.000 lei, la data de 20 octombrie 2019, a doua tranşă, în sumă de 10.000 lei, la data de 27 octombrie 2019, a treia tranşă, în sumă de 5.000 lei, la data de 15 februarie 2020, ultima tranşă, în sumă de 21.000 euro, la data de 14 aprilie 2020 când procurorii au prins-o în flagrant.

În luna mai 2020, Carmen Elena Zanfir, director şi ordonator de credite la Şcoala nr. 150, situată în Sectorul 5 al Capitalei, a fost trimisă în judecată de DNA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Denunţătoarea din acest dosar le-a relatat procurorilor că, în luna septembrie 2019, a fost chemată de directoare în biroul de la şcoală, care i-a spus că ea "nu face nimic gratis" şi ar fi condiţionat plata facturilor de achitarea unui comision, care se ridică la aproximativ 4% din valoarea totală a facturilor încasate până la acel moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne