Directorul CIA îl avertizează pe Trump: Anularea acordului nuclear cu Iranul este “o mare prostie”

Preşedintele ales al SUA a fost avertizat de actualul director CIA, care va fi înlocuit în 2017, să fie atent la relaţiile cu Rusia şi promisiunile acesteia şi să nu facă greşeala de a pune capăt controversatului acord nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi şase puteri mondiale.
John Brennan, fost director CIA în administraţia Obama
John Brennan, fost director CIA în administraţia Obama (Getty Images)

Directorul CIA l-a avertizat pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, că anularea acordului nuclear iranian va fi “dezastruoasă” şi “o mare prostie”.

Într-un interviu cu BBC, John Brennan l-a avertizat pe noul preşedinte american să fie atent la promisiunile Rusiei, învinuind Moscova pentru o mare parte a suferinţei provocate de războiul din Siria.

În campania sa prezidenţială, Trump a ameninţat că va bloca acordul cu Iranul şi că va lucra mai strâns cu Rusia.

Brennan se va retrage din funcţie în ianuarie 2017, după ce s-a aflat timp de 4 ani la conducerea CIA.

În primul interviu al unui director CIA cu mass media britanică, Brennan a evidenţiat mai multe zone în privinţa cărora el consideră că noua administraţie SUA ar trebui să acţioneze cu “prudenţă şi disciplină” – acestea includ limbajul folosit cu privire la terorism, relaţiile cu Rusia, acordul nuclear iranian şi modul în care sunt utilizate propriile capacităţi secrete ale CIA.

Brennan a oferit o evaluare sumbră a situaţiei din Siria, susţinând că atât regimul sirian, cât şi ruşii sunt responsabili pentru măcelărirea “scandaloasă” a civililor.

Administraţia preşedintelui Barack Obama a urmărit o politică de susţinere a rebelilor moderaţi care luptă împotriva regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad. Directorul CIA a declarat că el consideră că SUA trebuie să continue să susţină rebelii să reziste în faţa a ceea ce acesta a numit un “măcel” desfăşurat de Siria, Iran, Hezbollah şi Rusia.

Rusia continuă să deţină cheia pentru viitorul Siriei, a precizat Brennan, exprimându-şi de asemenea îndoiala cu privire la dorinţa Moscovei de a ajunge la orice tip de acord pentru soluţionarea războiului sirian. El a susţinut că Moscova a fost “necinstită” în tacticile de negociere, urmărind să folosească procesul de pace pentru a “sufoca” oraşul Alep.

“Nu am încredere că ruşii se vor linişti cât timp nu reuşesc să obţină cât mai multe succese tactice pe câmpul de luptă”, a adăugat directorul CIA.

În plus, Brennan a avertizat în ceea ce priveşte posibilitatea ca Donald Trump şi echipa sa să abandoneze acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul.

“Cred că ar fi un dezastru. În primul rând, ar fi fără precedent ca o administraţie să distrugă un acord încheiat de o administraţie anterioară”, a declarat Brennan pentru BBC.

El a susţinut că o astfel de mişcare ar putea amplifica elementele extremiste din Iran şi ar putea determina alte state să urmărească programe nucleare ca răspuns la un eventual efort nuclear iranian reînnoit. “Cred că ar fi o mare prostie dacă următoarea administraţie ar anula acel acord”, a declarat Brennan.

În 2015, Iranul a acceptat un acord pe termen lung cu şase puteri mondiale – SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania – pe baza căruia a promis că îşi va restricţiona activităţile nucleare sensibile în schimbul ridicării unor sancţiuni economice internaţionale dure.

Administraţia Obama a susţinut că acordul va împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară dar, în timpul campaniei sale electorale, Trump a descris acordul ca fiind un dezastru şi a precizat că îl va anula.

De când a câştigat alegerile prezidenţiale în luna noiembrie, Trump nu a menţionat Iranul, dar intenţionează să-l înlocuiască pe Brennan, cu Mike Pompeo, care este un critic puternic al acordului nuclear iranian.