Directorul spionajului britanic avertizează în privinţa ameninţării ruseşti “tot mai agresive”

Agenţia britanică de spionaj MI5 a angajat sute de agenţi suplimentari pentru a pregăti Marea Britanie pe fondul unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei, a declarat directorul agenţiei într-un interviu cu ziarul The Guardian ce a fost publicat marţi.
Directorul general al MI5, Andrew Parker.
Directorul general al MI5, Andrew Parker. (Captură Foto)

Directorul general al MI5, Andrew Parker, a declarat că, în timp ce oficialii guvernului s-au concentrat în mare parte pe ameninţarea prezentată de atacurile teroriste ale jihadiştilor, Rusia a depus eforturi ascunse pentru a submina stabilitatea Marii Britanii.

“[Rusia] îşi foloseşte întreaga gamă de organe ale puteri de stat şi competenţe pentru a-şi impune politica externă în străinătate în moduri tot mai agresive ce implică propagandă, spionaj, activităţi subversive şi atacuri cibernetice”, a declarat Parker ziarului The Guardian. “Rusia lucrează în toată Europa şi în Marea Britanie în prezent. Este sarcina MI5 să se opună acestui lucru”.

Parker a subliniat că, în timp ce Rusia şi-a păstrat spioni în Marea Britanie după încetarea Războiului Rece, Kremlinul a obţinut instrumente suplimentare o dată cu extinderea războiului cibernetic. El a adăugat că Rusia vizează secrete militare, proiecte industriale, date economice şi politica guvernamentală.

“Rusia pare să se definească tot mai mult prin opoziţia faţă de Occident şi acţionează în concordanţă [cu acea poziţie]”, a mai precizat Parker. “Se pot vedea la sol, activităţile ruseşti din Ucraina şi Siria. Dar există un aspect al activităţii ce nu poate fi văzut, şi anume ameninţarea cibernetică. Rusia a fost o ameninţare ascunsă timp de decenii. Ceea ce este diferit în aceste zile este faptul că există tot mai multe metode disponibile”.

Comentariile lui Parker au loc în contextul deteriorării continue a relaţiilor dintre Moscova şi Occident, în special după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe