Discuţiile dintre Coreea de Nord şi Sud se termină fără un acord

Discuţiile la nivel înalt dintre Coreea de Nord si de Sud - primele de la un acord semnat în luna august - având ca temă încetarea unei confruntări armate la graniţa comună s-au încheiat neconcludent sâmbătă, fără a se stabili o dată pentru următoarea întâlnire.
Andrei Popescu
13.12.2015

alte articole

Un steag nord-coreean este văzut după un gard de sârmă ghimpată. (Getty Images)
Andrei Popescu
13.12.2015

Hwang Boogi, şeful delegaţiei sud-coreene, a declarat reporterilor, după discuţii, că cele două state nu au emis nicio declaraţie comună.

Phenianul a cerut reluarea vizitelor transfrontaliere în staţiunea Muntele Kumgang, situat la nord de frontiera demilitarizată, care au fost suspendate în 2008 după împuşcarea fatală a unui turist sud-coreean, conform lui Hwang.

Coreea de Sud a insistat asupra problemei familiilor separate de războiul coreean, făcând apel la identificarea familiilor şi la iniţierea unor schimburi de scrisori.

“Nordul a ridicat problema turismului la Muntele Kumgang... considerând a fi prioritară semnarea unui acord pentru relansarea turismului”, a susţinut Hwang, fiind citat de agenţia de ştiri Yonhap.

Coreea de Sud a căutat să obţină garanţii din partea Nordului că siguranţa vizitatorilor în staţiunea respectivă va fi garantată, conform Reuters.

După negocieri, Phenianul a învinuit Sudul pentru rezultatul neconcludent al discuţiilor.

Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a declarat că Seulul a refuzat să discute despre chestiuni fundamentale precum reluarea vizitelor turistice şi că s-a cramponat de “afirmaţii incorecte”.

Cele două Coreei sunt blocate într-un impas militar încă de la sfârşitul războiului din 1950-1953. Nu a fost încheiat niciun acord de pace între cele două state, ceea ce înseamnă că ele au rămas tehnic în stare de război.

În 2010, cele două state au rupt aproape toate legăturile după ce o navă sud-coreeană a fost scufundată de o torpilă despre care Seulul a insistat că a fost lansată de pe un submarin nord-coreean. Phenianul a negat orice implicare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor