Discuţiile privind programul nuclear al Iranului se vor relua

Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Catherine Ashton
Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Catherine Ashton (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
07.03.2012

Membrii Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Germania au fost de acord cu negocieri cu Iranul în legătură cu programul său nuclear.

Şeful Uniunii Europene pentru politică externă, Catherine Ashton, a declarat că "în numele Chinei, Franţei Germaniei, Federaţiei Ruse, Regatului Unit şi Statelor Unite ale Americii, m-am oferit să reiau discuţiile cu Iranul privind problema nucleară", în conformitate cu o declaraţie.

Ashton, care este persoana de contact pentru grup, a răspuns la o scrisoare din partea negociatorului nuclear iranian, Said Jalili, pentru noi discuţii.

Momentul şi locul discuţiilor urmează să fie decise.

"Sperăm că Iranul va intra acum într-un proces susţinut de un dialog constructiv, care va duce la un progres real în rezolvarea preocupărilor de lungă durată ale comunităţii internaţionale cu privire la programul său nuclear", a adăugat Ashton.

Într-o scrisoare de luna trecută, Jalili a declarat că Iranul este gata să reia discuţiile adesea blocate, dar a relatat că ţara doreşte să reia un program nuclear paşnic.

Puterile occidentale se tem că Iranul încearcă să dezvolte arme nucleare în cadrul programului său.

"Iranul trebuie să considere răspunsul nostru constructiv ca o ocazie de a reacţiona constructiv şi cu transparenţă la cerinţele comunităţii internaţionale", a declarat ministrul german de externe, Guido Westerwelle, după ce Ashton a emis declaraţia, potrivit Radio Europa Liberă. "Germania este gata să se angajeze într-un dialog serios şi substanţial cu Iranul privind programul său nuclear."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor