Dispariţia inculpatului Morgenstern se lasă cu "victime". Şefi de poliţie, "decăzuţi" în rang

Două săptămâni le-a luat poliţiştilor de la Secţia 6 să sesizeze instanţa că Avraham Morgenstern, inculpat într-un dosar cu prejudiciu de 11 milioane de euro, nu i-a "vizitat", conform obligaţiilor din controlul judiciar. Această "omisiune" s-a lăsat (deocamdată) cu trecere în funcţii inferioare.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

Şeful şi adjunctul Secţiei 6 Poliţie au fost trecuţi pe funcţii inferioare, în urma anchetei desfăşurate după dispariţia omului de afaceri Avraham Morgenstern, aflat sub control judiciar, a anunţat vineri şeful Poliţiei Capitalei.

"La nivel administrativ, doi ofiţeri cu funcţii de conducere, şeful şi adjunctul Secţiei 6, au fost trecuţi pe funcţii inferioare. De asemenea, există o sesizare către o unitate de Parchet pentru că sub coordonarea sau ancheta efectivă a unui procuror să se stabilească gradul de vinovăţie şi de ce anume se face vinovat un poliţist sau altul", a declarat Marius Voicu, preluat de Agerpres, într-o conferinţă de presă.

Voicu a mai precizat că pe perioada controlului judiciar, de la data la care Avraham Morgenstern nu s-a mai prezentat la Secţia de Poliţie, s-au constatat anumite deficienţe sens în care "au fost dispuse măsuri de natură disciplinară", respectiv demararea procedurii de cercetare prealabilă a persoanelor responsabile cu coordonarea şi executarea acestei activităţi de control judiciar.

De asemenea, şeful Poliţiei Capitalei a precizat că "cercetarea continuă şi vor fi luate măsurile potrivit gradului de vinovăţie."

Reamintim că omul de afaceri Avraham Morgenstern a fugit din ţară cu puţin timp înainte ca instanţa să pronunţe decizia finală în dosarul de evaziune fiscală în care este judecat. Condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare, Morgenstern urma să afle astăzi sentinţa definitivă.

Potrivit unor surse judiciare citate de România Curată, pe 8 mai şi pe 15 mai, afaceristul ar fi trebuit să se prezinte la o secţie de Poliţie din Bucureşti, la controlul judiciar, însă nu a făcut-o iar poliţiştii nu au anunţat instanţa decât două săptămâni mai târziu, lăsându-i lui Morgenstern timp din belşug să fugă.

Ulterior apariţiei în presă a acestei informaţii, MAI a transmis că a dispus cercetări şi că poliţistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu şi-a exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu.

"Corpul de control al MAI a efectuat verificări, constatând că punerea în aplicare a măsurii preventive a controlului judiciar aparţinea DGPMB — Secţia 6 Poliţie, dosarul de supraveghere fiind repartizat unui poliţist din cadrul Compartimentului de supravegheri judiciare. Verificările au concluzionat că în intervalul 9 decembrie 2016 — 8 mai 2017 inculpatul a respectat obligaţia de a se prezenta săptămânal la organul de poliţie, ultima prezenţă la Poliţie fiind la data de 8 mai 2017. De asemenea, s-a stabilit că poliţistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu şi-a exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu, nesesizând instanţa despre încălcarea acestui program de către inculpat. Poliţistul a făcut o serie de verificări şi demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi încălcarea obligaţiei de prezentare la poliţie", se arată într-un comunicat al MAI citat de Agerpres.

Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată de DNA pentru evaziune fiscală în valoare de aproape 54 de milioane de lei, respectiv peste 11 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne