DNA face curăţenie într-un spital ieşean. Medic, asistente şi infirmier cercetaţi pentru luare de mită

Ana Ion
04.06.2016

alte articole

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)
Ana Ion
04.06.2016

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore a mai multor angajaţi ai Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iaşi.

Cei reţinuţi de procurori sunt Eduard Moldovanu, şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, ambele în formă continuată, Dan Ionuţ Aranyosi, infirmier, acuzat de complicitate la luare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată şi asistentele Elena Carmen Gherman şi Maria Magdalena Rîndaşu. Cele două sunt acuzate de luare de mită şi abuz în serviciu şi au fost puse sub control judiciar. De asemenea DNA, le-a impus acestora obligaţia de a nu exercita profesia de asistent medical în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „N. Oblu” Iaşi.

Potrivit DNA, doctorul Moldovanu, în calitate de Şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală al Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iaşi şi medic în cadrul acestui laborator a pretins şi primit cu titlu de mită de la trei pacienţi diferiţi suma de 600 lei (în total suma de 1.800 lei) pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloană, interpretarea rezultatelor şi prescrierea de tratamente.

În niciuna dintre situaţii, inculpatul Moldovanu Eduard nu a înregistrat în evidenţele unităţii medicale investigaţiile efectuate şi sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecinţa prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iaşi cu o pagubă reprezentată de costul real al investigaţiilor medicale, respectiv suma totală de 2.000 lei.

La rândul său, asistenta Gherman Elena Carmen, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală al Spitalului „N. Oblu” Iaşi, a pretins şi primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian iar Rîndaşu Maria Magdalena, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală al Spitalului „N. Oblu” Iaşi, a pretins şi primit de la un pacient suma de 300 lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi.

Totodată, cele două inculpate şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au înregistrat în evidenţele unităţii medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian şi RMN de genunchi, cu consecinţa prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iaşi cu o pagubă reprezentată de costul real al investigaţiilor medicale în sumă totală de 750 lei.

În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Aranyosi Dan Ionuţ, în calitate de infirmier în cadrul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iaşi, a ajutat prin intermedierea relaţiilor dintre pacienţi şi ceilalţi trei inculpaţi şi negocierea preţului, primind în schimb o parte din beneficii, arată procurorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor