DNA va aplica decizia Curtii de Apel Constanta in cazul primarului Radu Mazare

DNA va aplica decizia Curtii de Apel Constanta, desi considera ca specialistii Catalin Cucoara si Ghiorghe Macovei sunt functionari publici si nu trebuie sa aiba calitatea de experti pentru a face acte in dosarul retrocedarilor ilegale in care este vizat primarul Radu Mazare.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), specialistii Cucoara Ion Catalin si Macovei Ghiorghe au calitatea de functionari publici, astfel ca Radu Mazare nu are dreptul sa ceara informatii despre acestia.

"Mentionam ca, potrivit art.11 alin.2 din O.U.G. 43/2002, specialistii din cadrul DNA au calitatea de functionar public. In calitate de solicitant al acestor informatii, Radu Stefan Mazare nu face parte din categoria persoanelor expres si limitativ mentionate in hotararea sus-mentionata care au acces la datele din dosarul profesional al functionarului public", se arata intr-un comunicat de marti al DNA.

Directia Nationala Anticoruptie arata ca va aplica decizia Curtii de Apel Constanta care, printr-o hotarare definitiva si irevocabila, i-a obligat sa furnizeze mai multe informatii legate de doi specialisti ai institutiei care au intocmit un raport pe baza caruia primarul Constantei, Radu Mazare, este cercetat de procurorii anticoruptie pentru retrocedarea unor imobile.

De asemenea, DNA arata ca decizia Curtii de Apel Constanta nu va influenta cauza penala in care este cercetat Radu Mazare si nici nu atrage nulitatea actelor de urmarire penala efectuate in acest dosar.

"In ceea ce ii priveste pe specialistii Ion Catalin Cucoara si Ghiorghe Macovei, acestia au fost numiti in cadrul DNA prin Ordin al procurorului sef al acestei directii, cu avizul ministerelor de resort, in conformitate cu articolul 11 alineatul1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 43/2002, cu modificari. In cauza in care, in prezent, este cercetat invinuitul Radu Stefan Mazare, cei doi specialisti nu au efectuat expertize, asa cum a rezultat din comentariile din mass-media, ci o constatare tehnico-stiintifica", mai explica DNA.

Sursa citata precizeaza ca o constatare tehnico-stiintifica este un mijloc de proba efectuat de catre specialisti, iar expertiza este un mijloc de proba diferit, fiind efectuata de persoane avand calitatea de expert.

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, sustinea, in urma cu o zi, ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au actionat la ordin impotriva sa, in dosarul retrocedarilor ilegale si sustine ca acesta nu poate fi trimis in instanta pe baza unui raport de constatare, ci numai pe baza unei expertize neutre.

"Procurorii au actionat in opinia mea la ordin, s-au grabit, au indesat dosarul si acum nu prea mai stiu pe unde sa scoata camasa. E greu sa trimiti un dosar in instanta, fara expertiza, bazat pe un raport de constatare", afirma Radu Mazare.

El sustinea ca unul dintre cei care au intocmit raportul, Catalin Cucoara, era suspendat din calitatea de expert tehnic judiciar in momentul cand a realizat documentul, iar celalalt, Gheorghe Macovei, nu ar detine aceasta calitate si ar fi economist.

"Unul era suspendat, iar celalalt nu are nici o calitate, e simplu economist..Si au semnat amandoi in calitate de specialisti. De aia s-a ferit DNA sa prezinte documentele care au stat la baza angajarii lor. Acum printr-o hotarare a instantei vor trebui sa plateasca daune si sa-mi puna la dispozitie documentele profesionale ale celor care au scos asemenea fals. Daca nu exista aceste documente, raportul lor de constatare este nul, iar cei care i-au angajat si s-au folosit de raportul respectiv au facut abuz in serviciu", explica primarul municipiului Constanta.

El sustinea ca a solicitat procurorilor DNA o expertiza judiciara neutra, dar aceasta cerere nu a fost acceptata.

Mazare a mai explicat si faptul ca metoda folosita de cei doi evaluatori nu este recomandata de catre Asociatia Nationala a Evaluatorilor in asemenea cazuri.

"Au folosit la raportul de evaluare o metoda care nu este recomandata de catre Asociatia Nationala a Evaluatorilor, adica nu este in standardele internationale, asa cum cere legea. Am document de la Asociatia Nationala a Evaluatorilor, primit acum 2 saptamani in care se spune ca metoda respectiva nu trebuie folosita la evalurari pentru legea 10 pentru ca da rezultate eronate", declara Radu Mazare.

Instanta Curtii de Apel Constanta a decis, luni, ca Directia Nationala Anticoruptie trebuie sa furnizeze mai multe informatii legate de doi dintre specialistii institutiei care au intocmit un raport pe baza caruia primarul municipiul Constanta, Radu Mazare, este cercetat de procurorii DNA intr-un dosar legat ce are ca obiect retrocedarea imobilelor preluate abuziv in perioada 1945 - 1989, pentru un prejudiciu de 100 de milioane de euro adus statului.

Potrivit instantei Curtii de Apel, DNA este obligata la furnizarea mai multor informatii legate de pregatirea profesionala a celor doi specialisti ai institutiei. De asemenea, magistratii au mai decis ca DNA sa achite cheltuieli de judecata in valoare de 1.500 de lei si daune morale de 5.000 de lei primarului Radu Mazare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne