Doctoratul lui Pandele în lumina reflectoarelor. Firea îi cere 300.000 de euro daune lui Cezar Preda

Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari şi soţul Gabrielei Firea, candidatul PSD pentru Capitală, ar fi copiat cel puţin o treime din teza de doctorat, reiese dintr-o investigaţie jurnalistică. Pentru că a preluat ştirea, Cezar Preda s-a trezit cu o plângere penală pe numele său.
Cezar Preda
Cezar Preda (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Doamna Gabriela Vrânceanu Firea - candidatul PSD la Primăria Capitalei - m-a dat în judecată pentru că am preluat din presă investigaţii "mincinoase" din care reiese că soţul său, edilul Florentin Pandele, şi-a plagiat o parte din teza de doctorat şi cere daune de 300.000 de euro, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, Cezar Preda.

"În primul rând, vreau să vă anunţ că doamna Gabriela Vrânceanu Firea dă jurnaliştii în judecată prin intermediul meu. Vă spun tuturor jurnaliştilor că o fostă colegă de-a dumneavoastră, ajunsă prin vot popular senator al României, consideră că orice investigaţie jurnalistică îi aduce prejudicii de imagine extraordinare. Vă anunţ doamna Vrânceanu Firea Pandele că nu aveţi o imunitate special în faţa presei şi dacă aţi ales calea de a mă da pe mine în judecată pentru că nu vreţi să vă daţi direct colegii în judecată, eu accept provocarea şi ne judecăm.

Vreau să vă spun că doamna Firea consideră că afirmaţiile din presă precum plagiatul de doctorat al domnului Pandelică, Pandele, sunt o ofensă adusă domniei sale, precum şi afacerilor imobiliare ale cuplului, pentru că sunt un cuplu fiind căsătoriţi şi împart jumătate-jumătate responsabilităţile, sunt tot o calomnie la adresa doamnei senator şi candidat la Primăria Capitalei. Adică domnia sa consideră că eu, în calitate de purtător de cuvânt şi partidul meu, am preluat din presă investigaţii ziaristice mincinoase.", a declarat Cezar Preda.

Purtătorul de cuvânt al PNL o întreabă pe Gabriela Firea de ce nu i-a dat pe jurnalişti în judecată dacă a considerat că investigaţiile respective sunt mincinoase şi l-a dat tocmai pe el.

"Îmi cereţi 300.000 de euro. De unde să am eu 300.000 de euro şi cum aţi ajuns la suma asta? E drept că cu 300.000 de euro poţi cumpăra multe, poţi cumpăra de exemplu like-uri pe Facebook, poţi cumpăra taxiuri, poţi cumpăra case, poţi face multe lucruri cu banii ăştia. Dar din taxa aia de timbre pe care aţi plătit-o – de 3.000 de euro – vă spun eu că mai bine profitau nişte copii care aveau nevoie şi erau în dificultate, aşa cum ar sta bine unui social-democrat decât să-I pierdeţi la statul român. Pentru că îi veţi pierde", a continuat Cezar Preda.

În context, liberalul a precizat că, "dacă este vorba să plătim pentru ceea ce spunem", Gabriela Firea ar trebui să le dea cei 300.000 de euro românilor care nu au copii, făcând referire la momentul din campania pentru prezidenţialele din 2014 când social-democrata a spus că "familiile fără copii nu sunt complete", declaraţie sancţionată ulterior de Consiliului Naţional împotriva Discriminării.

"De ce nu plătiţi dna Gabriela Firea Vrânceanu Pandele şi toate cheltuielile tuturor românilor din Statele Unite, din MB, din Franţa, din Italia, din Germania care au plecat de acasă, cu orice mijloc de transport, la sute de km, pentru a se duce la secţiile de votare să voteze în 2014 ştiind, aşa cum i-aţi informat, cu zâmbetul pe buze că secţiile sunt goale. Au ajuns acolo, au stat 8-10 ore la coadă doamna senator şi au plecat acasă fără să voteze, păi nu credeţi că ar fi mai bine să vă ceară toţi aceşti oamenii, zecile de mii de oameni, banii cheltuiţi pe încrederea că dvs le-aţi dat o ştire, la un microfon, în calitate de purtător de cuvânt al domnului Victor Ponta că secţiile sunt goale şi ele nu erau.

E o întrebare la care vă somez public să răspundeţi: De ce sunt vinovaţi românii care şi-au cheltuit banii să se ducă într-un loc unde i-aţi asigurat că îi aşteaptă raiul – adică o linişte şi o rapiditate de a vota – şi ei au întâlnit cozi de mii de persoane. Astea sunt dezinformări dna Gabriela Firea Vrânceanu Pandele, nu ce v-am spus eu", a mai precizat Cezar Preda.

Liberalul a anunţat că se va prezenta în instanţă cu documentele pe care le are la îndemână, fără a cita ca martor niciun jurnalist, însă atitudinea Gabrielei Firea arată "cât de goală" este.

"Aceasta este de fapt o atitudine care le spune bucureştenilor, jurnaliştilor, tuturor oamenilor cine este Gabriela Vrânceanu Firea Pandele. Va da în judecată şi în stânga şi în dreapta cerând cu nemiluita bani. Apropo, doamna Firea, aşa credeţi că se câştigă de uşor banii? Nu doamnă. Vorbiţi cu soţul dumneavoastră şi spuneţi-i că nu se câştigă banii atât de uşor. Banii se câştigă greu. (...)

Doamna Firea nu va avea limite să dea în judecată orice bucureştean, orice om care este împotriva atitudinii domniei sale, a modului în care vorbeşte, în care se comportă. Ce să ne aşteptăm de la un om care crede că rezolvă problemele dând în judecată jurnalişti. Eu personal am să mă duc în instanţă şi nu o să citez ca martor niciun jurnalist pentru că eu vă respect. Am să mă apăr singur cu documentele pe care le am la îndemână. Doamna Firea, aţi arătat încă o dată cât de goală sunteţi", a mai afirmat Cezar Preda.

Amintim că, pe 19 mai, jurnalista Iulia Marin de la Press One a dezvăluit că peste o treime din teza de doctorat în Ştiinţe Militare semnată de primarul oraşului Voluntari, Florentin-Costel Pandele, este "copiată grosolan" din alte surse. Detalii despre investigaţie aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne