Doctorii pun sub semnul intrebarii folosirea statinelor la varstnici

Daca pacientii varstnici ar fi sanatosi, folosirea statinelor pentru a-si reduce colesterolul le-ar fi benefica?
Daca pacientii varstnici ar fi sanatosi, folosirea statinelor pentru a-si reduce colesterolul le-ar fi benefica? (Photos.com)

In articolele precedente am exprimat o lipsa distincta de entuziasm pentru medicamentele cu statine folosite pentru reducerea colesterolului. Aceste medicamente sunt foarte mult in voga ca urmare a mult explicatei abilitati a lor de a reduce afectiunile cardiovasculare precum boli de inima si infarcturi. Totusi, o masurare mai buna a eficientei unui tratament de prevenire, precum cel cu medicamente pe baza de statine, este moralitatea generala (adica, ratele funerare). Cercetarea arata ca in cazul indivizilor fara un trecut anterior de boli cardiovasculare, care reprezinta marea majoritatea a celor folosesc statine, folosirea statinelor NU reduce ratele funerare.

Acest fapt a iesit din nou la suprafata intr-o lucrare de analiza prezentata in editia din 11 august a Jurnalului Medical Britanic [1]. Trei doctori generalisti, unul din Noua Zeelanda si ceilalti doi din Anglia, au pus sub semnul intrebarii folosirea medicamentelor cu statine la varstnici. Lucrarea se bazeaza pe descoperirile studiului PROSPER, care a analizat efectele pravastatinei intr-un grup de peste 500 de persoane cu varste cuprinse intre 70 si 82 de ani.

In aceasta populatie, infarcturile si decesele datorita infarcturilor au fost reduse. Totusi, riscul de a fi diagnosticat cu cancer a fost cu 25% mai ridicat la cei care au folosit medicamentul. In mod crucial, utilizarea generala a statinelor nu a redus rata mortalitatii. Autorii acestei lucrari sugereaza ca folosirea statinelor de catre varstnici este foarte probabil sa aiba doua efecte: riscul cardiovascular scade in timp ce riscul pentru cancer creste.

Autorii sustin: “Prin oferirea de tratamente proiectate pentru prevenirea anumitor boli, este probabil ca noi sa selectam o alta cauza pentru deces fara sa stim, si cu siguranta fara consimtamantul pacientului. Acest lucru este in mod fundamental imoral si submineaza principiul pentru respectarea autonomiei.”

Toate acestea au parut sa fie puncte de vedere bune pentru mine. Mai mult, ele scot in evident un alt aspect, si anume ca problema aici nu este faptul ca avem date inadecvate ci modul in care sunt interpretate datele si apoi comunicate doctorilor si pacientilor lor.

Un motiv pentru care tratamentul cu statine este atat de sustinut in sistemul medical din Anglia este legat de faptul ca medicii generalisti sunt platiti de guvern pentru aceasta practica. Asa cum subliniaza autorii lucrarii, oferind doctorilor stimulente financiare “i-ar putea determina sa convinga pacientii sa accepte aceste tratamente de prevenire.” Exista dovezi ca acest timp de recompensa financiara schimba de fapt practica ingrijirii sanatatii [2].

Referinte:

1. Mangin D, et al. Preventive health care in elderly people needs rethinking British Medical Journal 2007; 335:285-287

2. Petersen LA, et al. Does pay-for-performance improve the quality of health care? Annals of Internal Medicine 2006; 145:265-72

Dr. John Briffa locuieste in Londra si este autor al mai multor lucrari si articole de sanatate, avand un interes special pentru nutritie si medicina naturista.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură