Dodon: Consider necesară revenirea la predarea obligatorie a limbii ruse în şcolile din Moldova

Preşedintele moldovean a decis să mai vină cu o „reformă” importantă, în opinia sa, pentru cetăţenii Republicii Moldova. Acesta consideră necesară modificarea programei şcolare şi revenirea la predarea obligatorie a limbii ruse.
Igor Dodon
Igor Dodon (facebook.com/profil Dodon Igor)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon consideră o necesitate revenirea la predarea obligatorie a limbii ruse în şcolile din Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Rossia 24, transmite agora.md.

„Consider că este necesar să revenim la predarea obligatorie a limbii ruse în şcoli. În urmă cu aproximativ trei ani, limba rusă a început să fie predată în şcoli la alegere. Pentru asta trebuie neapărat de modificat programa şcolară”, a declarat Dodon.

Potrivit şefului statului, în prezent, peste 90 la sută din moldoveni ar vorbi limba rusă. „Cunoaşterea limbii ruse pentru fiecare în Moldova constituie un avantaj foarte important, în deosebi comparativ cu alţi vecini de-ai noştri”, a subliniat şeful statului. Menţionăm că în prezent, limba rusă în Moldova are statut de limbă de comunicare interetnică.

Amintim că în cadrul discursului de învestitură în funcţia de Preşedinte al RM, Dodon a promis toleranţă zero faţă de corupţie, transparenţă maximă în luarea deciziilor şi prioritate în relaţiile externe cu SUA şi China, lucru care, la trei luni de la investire încă nu a fost simţit de către moldoveni. Acesta ar mai fi promis cetăţenilor că Moldova va promova o politică externă bazată pe parteneriat şi prietenie cu toate statele lumii, va intensifica relaţiile cu România şi Ucraina. Notabil ar fi totuşi faptul că până în prezent preşedintele moldovean a fost de două ori deja în Rusia şi niciodată în România şi Ucraina.

Câteva dintre „reformele implementate” de către Dodon ar fi: modificarea limbii oficiale a site-ului Preşedinţiei din română în moldovenească, scoaterea de pe clădirea instituţiei prezidenţiale a drapelului Uniunii Europene; totodată a cerut moldovenilor să nu-şi dorească unirea cu România şi aderarea la NATO, s-a declarat de mai multe ori pentru federalizarea Republicii Moldova, iar în timpul vizitei la Moscova a subliniat că este împotriva Acordului de Asociere cu UE. Cât despre recuperarea miliardului furat şi scoaterea acestei poveri de pe umerii cetăţenilor, preşedintele Dodon nu are încă nici un rezultat.