Platforma DA solicită referendum de anulare a legii privind achitarea miliardelor furate de cetăţeni

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat de nenumărate ori că va scoate povara miliardului pusă pe umerii cetăţenilor, lucru care până acum nu s-a întâmplat. Astfel Platforma DA a venit cu propunerea organizării la 28 mai a unui referendum în vederea anulării acestei legi.
Platforma DA, conferinţă de presă la Preşedinţie
Platforma DA, conferinţă de presă la Preşedinţie (Epoch Times România)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, are deja trei luni de când a fost numit în această funcţie şi o parte a cetăţenilor s-au aşteptat că acesta va ieşi cu un raport în faţa celor care l-au votat. Vicepreşedintele Platformei DA, Chiril Moţpan, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă că „actualul preşedinte a făcut promisiuni cu duiumul în campania electorală, dar am ajuns astăzi să constatăm că nici una din promisiunile mari şi răsunătoare nu a fost îndeplinită. Ceea ce suportăm cu toţi şi se află pe umerii noştri este miliardul furat de guvernarea criminală, împotriva căreia s-ar fi pronunţat şi actualul preşedinte, obligându-se să ia de pe umerii cetăţenilor această povară, lucru care nu s-a întâmplat”.

Într-o declaraţie a Platformei se menţionează că situaţia zilnică a cetăţenilor R. Moldova devine tot mai insuportabilă „în urma jafului de miliarde din visteria statului, au crescut vertiginos tarifele la energia electrică şi termică, preţurile la produsele de primă necesitate sunt inaccesibile pentru marea majoritate a concetăţenilor noştri, amenzile, taxele şi impozitele au atins cote inimaginabile”.

În opinia membrilor Platformei DA, în prezent populaţia Republicii Moldova s-ar afla la limita genocidului social. Cu toate acestea, Guvernul Filip a adoptat, la 26 septembrie 2016 o lege prin asumarea răspunderii, potrivit căreia cetăţenii ţării, precum şi copiii şi nepoţii noştri, inclusiv cei nenăscuţi, „suntem împovăraţi pentru zeci de ani înainte, cu obligaţiunea de a achita în sumă aproape dublă miliardele furate de la noi. Numai în acest an, populaţia ţării este supusă la achitarea a 665 mln lei”.

„La 20 decembrie, 2016, Platforma DA a cerut Preşedintelui validat ca, în maximum 10 zile, să întreprindă acţiuni concrete privind abrogarea acestei legii, în contextul promisiunilor sale electorale. Pe parcursul a trei luni de zile, Preşedintele Igor Dodon, deşi a înaintat oficial o iniţiativă legislativă în acest sens, a fost mai mult preocupat de o retorică geopolitică, de lupta steagurilor, de istorie şi limbă, de federalizarea Moldovei, de partajare pe baza trocului cu actuala guvernare a ambasadorilor, a şefilor întreprinderilor de stat, inclusiv de deservire a lui Plahotniuc in procesul preluării de către acesta a controlului plenar asupra sectorului energetic al ţării noastre. În acelaşi timp, iniţiativa legislativă privind anularea legii miliardului, înaintată Parlamentului Republicii Moldova, a fost abandonată de către Preşedintele Dodon, fiind lăsată la discreţia unui consilier cu o prestaţie îndoielnică şi lipsită de o soluţie de alternativă evidentă”, se mai arată în declaraţie.

În concluzie, membrii Platformei, ţinând cont de doleanţele cetăţenilor, expuse la multiplele acţiuni de protest organizat în PMAN, au solicitat semnarea de urgenţă de către Preşedintele Igor Dodon a Decretului privind iniţierea referendumului republican legislativ de anulare a legii privind achitarea de către cetăţenii ţării a miliardelor furate.

În context, vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari a cerut „asistenţă exhaustivă din partea partenerilor noştri de dezvoltare în investigarea furtului miliardului şi recuperarea banilor sustraşi. Totodată cer instituţiilor de drept şi financiar bancare să ofere omologilor săi de peste hotare informaţii plenare privind circumstanţele tuturor tranzacţiilor în cadrul procesului de devalorizare a sistemului bancar din Moldova”.

Mai mult decât atât, organizatorii conferinţei au solicitat preşedintelui Republicii Moldova să numească pentru data de 28 mai 2017 Referendumul Republican Legislativ în vederea anulării obligaţiei poporului de restituire a banilor sustraşi din mai multe bănci private şi din rezerva de stat a Băncii Naţionale cu abrogarea legii privind omisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi din 1 aprilie 2015 publicate în Monitorul Oficial la 4 octombrie 2016.